Sovjetunionen er borte, men selv uden de mange små – nu selvstændige – nationer i riget, så er Rusland så stort, at det dækker over en ottendedel af hele verdens overflade, og det strækker sig over 11 tidszoner. Rejsende bruger en hel uge på at komme fra den ene ende til den anden med den transsibiriske jernbane.

Nu hvor de har smidt kommunismen af sig, koncentrerer russerne sig om demokrati, den private industri, fri markedsøkonomi, og en regering, der ikke længere garanterer hverken arbejde eller løn. Russere, der er dygtige til at navigere i det nye system, er blevet rige, men mange andre kæmper stadig for at komme på fode i alle forandringerne. Samtidig er store byer som Moskva og St. Petersborg blevet energiske og blomstrende, og unge kunstnere smager på den frihed, som kunstnere som Prokofiev, Shostakovich, Solzhenitsyn og Pasternak blev nægtet.

Overvældet af de store sociale omvæltninger kan russerne være en anelse studse overfor fremmede, men de er generøse og venlige med deres venner – og de får nemt venner.

Folk og fællesskab

De fleste udvekslingsstudenter placeres i små byer i den vestlige del op til Uralbjergene eller i den sydlige del tæt på Sortehavet. Du kan også leve i den nordlige del i Surgut eller ude østpå i Vladivostok. Familier i de små byer og i storbyerne lever ofte i lejligheder, hvor familier oftere bor i huse i landdistrikterne. En babushka og dedushka (en bedstefar og bedstemor) spiller en helt særlig rolle i familien. Weekender og ferier bliver ofte tilbragt i en dacha, der er familiens landhytte.

Skolegang

De fleste russiske skoler er offentlige. Skoleåret løber fra september til maj, og der er tre korte ferier. Mange russiske skoler specialiserer sig inden for matematik og naturvidenskab, og nogle skoler tilbyder fritidsaktiviteter i form af dans, musik eller sport. Hvis du tager til Rusland som udvekslingsstudent vil du få et personligt skema af din skole.

Sprog

Det officielle sprog er russisk, men der findes 27 regionale sprogvarianter og over 100 minoritetssprog. Hvis du er heldig – og har lyst – kan du måske lære et af disse sprog foruden det officielle russiske. Din værtsfamilie taler formentlig ikke andre sprog end russisk og engelsk, så du vil meget hurtigt forbedre dit engelsk.

Du behøver ikke kunne tale russisk for at komme til Rusland. Når du ankommer, vil AFS i Rusland tilbyde et intensivt kursus og et sprogkursus igennem hele dit ophold. Ved slutningen af opholdet består mange AFS’ere en eksamen i russisk, hvortil de modtager et statscertifikat (niveau B1).
Russerne er glade for idiomer, og hvis du kan lære nogle af deres populære lokale fraser, vil de helt sikkert være imponerede!

Mad

Typisk består alle tre måltider om dagen af et varmt måltid. Frokost består altid af suppe. De fleste måltider indeholder svinekød, kylling, kartofler, dumplings eller nudler. Kager og søde sager er heller ikke ualmindeligt som dessert. Russerne drikker både kaffe og te, men te har en helt speciel plads i den russiske kultur. Og glem ikke at smage pizza og sushi – på den russiske måde!

Her kan du se dine muligheder for at komme til Rusland