Tanzania er en demokratisk forbundsrepublik, som blev etableret i 1964 da Tanganyika og Zanzibar indgik en politisk forening og fik fælles forfatning. Fra 1880’erne til 1919 indgik Tanganyika (fastlandsdelen) i den tyske koloni Tysk Østafrika. Efter det tyske nederlag i 1. verdenskrig blev området overdraget til Storbritannien, hvor det forblev til uafhængigheden i 1961.

Tanzanias hovedstad blev i 1996 flyttet fra landets største by Dar es-Salaam til Dodoma, men Dar es-Salaam er stadig landets vigtigste by, både fordi byen er centrum for handel og fordi mange regeringskontorer fortsat er placeret i Dar es-Salaam.

Tanzanias geografi er en af de mest varierede og unikke i verden. Landet indeholder Afrikas højeste punkt, Kilimanjaro, så vel som indsøer, bjerge og mange naturreservater. Den nordøstlige del af Tanzania er bjergrig og inkluderer Meru og Kilimanjaro, som begge er uddøde vulkaner. Vest for disse ligger Serengeti nationalpark, kendt for sin årlige migration af millioner af gnuer, desuden store mængder af løver, leoparder, elefanter, næsehorn og afrikanske bøfler.

Nær parken ligger Olduvai-ravinen hvor mange af de ældste hominid–fossiler og genstande er blevet fundet. Andre arkæologisk vigtige fund er det ældste bevis på hominidernes brug af træ ved Kalambo-faldene på grænsen til Zambia. Videre mod vest ligger Victoriasøen på den kenyansk–ugandisk-tanzanianske grænse. Dette er den største indsø i Afrika og er traditionelt udpeget som Nilens kilde. Det centrale område i Tanzania er et stort plateau med savanne og nationalparker i syd og jordbrugsland længere mod nord.

Klimaet i Tanzania varierer fra varmt og fugtig ved kysten til mere tempereret klima i det højereliggende centrum af landet. Tanzania har to regntider, en lang og tung fra marts til maj, og en kortere, lettere fra november til januar.

Tanzanias befolkning består af mere end 130 forskellige stammer. Nogle stammer er meget store og udbredte over hele landet, mens andre er meget små og kan bestå af mindre end 1.000 mennesker. Den største stamme er “Sukuma”, der har mere end 5,5 millioner medlemmer. 95 procent af befolkningen er Bantu.

Langt den overvejende del af befolkningen bekender sig til en religion og mange praktiserer den i hverdagen. Tanzania er et sekulært land og islam og kristendom er omtrent lige udbredt.