Republikken Guatemala (spansk: República de Guatemala) er et mellemamerikansk land i den sydlige del af det nordamerikanske kontinent, omgivet af både Stillehavet og det Caribiske Hav. Mod nord har det grænse til Mexico, mod nordøst Belize og mod sydøst Honduras og El Salvador.

Landet er et repræsentativt demokrati, dets hovedstad og største by er Nueva Guatemala de la Asunción, også kendt som Guatemala City.

Området, der i dag er kendt som Guatemala, var i århundreder en del af mayaernes-civilisation, der blev udvidet på tværs af Mesoamerika. Det meste af landet blev erobret af spanierne i det 16. århundrede, og blev en del af kolonien New Spanien (nuværende Mexico). Guatemala opnåede sin uafhængighed i 1821 som en del af Forbundsrepublikken Mellemamerika, som siden blev opløst i 1841.

Guatemalas overflod af biologisk signifikante og enestående økosystemer, og mange dyrearter, bidrager til Mesoamerika betegnelse som såkaldt økologisk hotspot. Landet er også kendt for sin rige kultur, kendetegnet ved en blandingen af spanske og oprindelige påvirkninger.