Republikken Guatemala – på spansk República de Guatemala – er et mellemamerikansk land i den sydlige del af det nordamerikanske kontinent. Det er omgivet af både Stillehavet og det Caribiske Hav. Mod nord har det grænse til Mexico, mod nordøst Belize og mod sydøst Honduras og El Salvador.

Landet er et repræsentativt demokrati, og dets hovedstad og største by er Nueva Guatemala de la Asunción, også kendt som Guatemala City.

Området, der i dag er kendt som Guatemala, var i århundreder en del af mayaernes civilisation, der blev udvidet på tværs af Mesoamerika. Det meste af landet blev erobret af spanierne i det 16. århundrede, og blev en del af kolonien New Spanien (det nuværende Mexico). Guatemala opnåede sin uafhængighed i 1821 som en del af Forbundsrepublikken Mellemamerika, som siden blev opløst i 1841.

Guatemalas overflod af biologisk signifikante og enestående økosystemer samt mange dyrearter, bidrager til Mesoamerika betegnelse som såkaldt økologisk hotspot. Landet er også kendt for sin rige kultur, der kendetegnes ved en blanding af spanske og oprindelige påvirkninger.

Folk og fællesskab
To ord, der kan beskrive befolkningen i Guatemala, er åbenhed og hjertevarme. Besøger du en guatemalansk familie vil du med stor sandsynlighed blive modtaget med smil og åbne arme. Som i mange andre latinamerikanske lande er guatemalanske familier meget beskyttende overfor deres børn, uanset hvor gamle de er. Derfor bør du altid holde din værtsfamilie informeret og involveret i dine beslutninger.

Som i mange andre latinamerikanske lande er katolicismen og den stadigt voksende evangeliske kirke de mest udbredte religioner i Guatemala. Derudover spiller maya-spiritualisme stadig en stor rolle i landets trossamfund særligt uden for de større byer.

Her kan du se dine muligheder for at komme til Guatemala