Når man tænker på Østrig, så tænker man måske kun på bjerge, skiløb og Mozart. Når man kommer til Østrig, så får man måske en overraskelse: Ganske vist består halvdelen af Østrig af bjerglandskaber – og Mozart kan man ikke undgå i hvert fald i Wien og Salzburg – men det er langtfra alt, som kendetegner det smukke lille land i midten af Europa! I dag er Østrig en moderne stat, som fungerer som kulturelt bindeled mellem Øst og Vest-europa gennem indflydelse fra sine mange nabolande, som er Liechtenstein og Schweiz i vest, Italien og Slovenien i syd, Ungarn og Slovakiet i øst og Tyskland og Tjekkiet i nord.
Alperne, med deres gletsjere, vandfald, slotte og klostre, dækker over to tredjedele af Østrig.
Det er derfor ingen overraskelse, at det siges, at det var en østriger, der opfandt skiene i det 19. århundrede, eller at landets befolkning generelt er ivrige vandrere på bjergstierne – når de altså ikke cykler langs cykelstier ved siden af Donauen. Men størstedelen af østrigere bor på fladere grund i konservative samfund, der respekterer høflighed og gode manerer – og til gengæld giver en varm gæstfrihed tilbage.
Det er ikke længere Mozart og Falco, som er toneangivende. Mange unge bands sørger for opbrudsstemmning, nye ungdomskulturer og for en ny definition af ‘typisk østrigsk’, filmbranchen fejrer internationalt glimrende resultater – sidst med en Oskar-nominering for ‘Revanche’. Specielt ved Østrig er også, at der tales mange forskellige dialektformer af tysk, som Østrigerne er meget stolte af, og som giver dem en stærk tilknytning til deres hjemstavn. F.eks. har næsten alle grønsager andre navne end i Tyskland.