Her får du inspiration, viden og øvelser om interkulturel forståelse. Inspirationen kan bruges i klasseværelset, sammen med foreningen eller i andre fællesskaber. FN’s Verdensmål handler om, hvor vigtigt det er at skabe unge verdensborgere, der påskønner kulturel forskellighed. Det gør nemlig en forskel, hvordan vi taler og handler, når vi møder andre.  Som Danmarks største og ældste udvekslingsorganisation vil vi gennem egne erfaringer inspirere med og dele viden, der bidrager til at skabe mere forståelse og fred i verden.

Pssst. Cultus kommer fra latin og betyder kulturmøde.

Netværk-i-pausen

Konference for lærere

Invitation til gratis konference for lærere: Dannelse, Dialog og Interkulturel forståelse den 13. november 2019

Få ny viden og inspiration til undervisningen, og hvordan du i praksis kan arbejde med at udvikle og danne fordomsfrie dialoger og interkulturel forståelse blandt børn og unge. Oplev Ôzlem Cekic og hør hendes erfaringer som brobygger og få inspiration til, hvordan vi skaber rum til at være uenige sammen. Hør også forskeren, Birthe Lund (Aalborg Universitet), fortælle om skolen som rum for dialog og muligheden for at gøre børn og unge til skabere af handlingsorienterede og demokratiske fællesskaber.

Deltag i spændende workshops, der giver dig øvelser med hjem til un­dervisningen. Vælg mellem Salaam Film og Dialog, Ungdomsbyen, AFS Interkultur, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Flakkebjerg Efterskole. Eller besøg Erfaringshjørnet, der faciliteres af Sofiendalskole.

Målgruppe: folkeskolelærere (7. – 10. klasse) og lærere på efterskoler og højskoler. Konferencen finder sted i København fra 09.30 – 10. Det er gratis at deltage.

Program og tilmeld dig.
priscilla-du-preez-YshiKS99FjM-unsplash-2

Tættere på fordomme

Se den tankevækkende Chimamada Adichies TED-talk ”The Danger of a Single Story”. Hun sætter fokus på, hvordan vores liv og kulturer er sat sammen af mange overlappende fortællinger og advarer om, at hvis vi kun hører en enkelt fortælling fra en anden person eller et andet land, så risikerer vi at misforstå hinanden. Det er også grundlag for fordomme. Se TED-talk lige her.

Eller se denne korte film, som vi har lært at kende gennem AFS USA. Se disse drenge give Hollywood baghjul, når det handler om at skabe stereotyper af afrikanske mænd. Sjov og tankevækkende. Se videoen her.

Til undervisningen kan du supplere med en øvelse fra AFS Interkultur her. Eller tjek det digitale læringssite om FN’s Verdensmål, der bl.a. har en øvelse om fordomme, der knytter sig direkte til TED-talk. Find det lige her.

Hvad betyder “fordom”? Den store Danske Encyklopædi skriver om ”fordom”, at det er ”hovedsagelig negativ holdning til et bestemt fænomen eller en bestemt gruppe. En fordom  omfatter en række antagelser (stereotypier) om fænomenet eller gruppen, der bliver sat i et bestemt, oftest dårligt lys. […] Fordomme er især knyttet til køn, race, etnicitet, alder, seksualitet og handicap af forskellig slags.” Læs den fulde beskrivelse her.

fabrizio-verrecchia-bQxGg8Vx1Vc-unsplash-2

At rejse er at leve! Ny global undersøgelse om værdien

H.C. Andersen sagde de berømte ord, og nu zoomer en ny global undersøgelse ind på værdien af at rejse. Det er rejse-søgemaskinen Momondo, der står bag undersøgelsen. Den peger bl.a. på, at når du rejser, bliver du mere åben og tillidsfuld over for andre, som er forskellige fra os selv. Dog er der også en tendens, der viser, at 49 % af de adspurgte mener, at vi er mindre tolerante i dag overfor andre kulturer, end vi var for fem år siden – og i Danmark er det faktisk mere end hver anden, der mener det.  En anden tendens viser, at 43 % mener, at de ikke kan stole på folk med en anden nationalitet.

Alligevel mener over halvdelen (6 ud af 10), at der er mere, der binder os sammen end skiller os ad, og at vi hver især kan gøre noget for at skabe sammenhængskraft i verden. 69 % er nemlig enige i, at vi selv kan gøre noget for at bringe verden tættere sammen. Noget af det, der binder os sammen over hele verden er, at 2 ud af 3 mener, at tolerance og respekt for andre mennesker er nogle af de vigtigste værdier, som vi kan give vores børn.

Over halvdelen tror også på, at rejser kan føre til mere fred. I AFS Interkultur er vi helt enige! Vores formål er at skabe fred i verden, og vi tror netop på, at dialog og det at mødes fysisk med hinanden på tværs af landegrænser er en af vejene til mere fred. Til gengæld behøver du ikke krydse verdenshavene for at være tolerant over for andre. Vi kan gøre en forskel. Hvorfor ikke allerede i dag?

Læs Momondos undersøgelse fra 18 lande med 7.300 respondenter lige her. Eller bliv klogere på AFS’ formål her.