slava-bowman-161206-unsplash.VERDEN

Interkultu- hva' for noget?

AFS har til formål at fremme fred i verden. Derfor arbejder vi hver dag for at fremme interkulturel læring og interkulturelle kompetencer hos program-deltagere, værtsfamilier, værtsskoler, frivillige og samarbejder gerne med andre, der også ønsker større interkulturel forståelse. Men hvad betyder interkulturel kompetence egentlig? Lad os se på ordet med en sproglig lup. Først ordet ’inter’, der kommer fra latin og betyder ’mellem’. Så følger ’kultur’, der giver os mange forskellige betydninger af begrebet og billeder på nethinden. Men kultur kan siges at beskrive reglerne for en nærmere angivet gruppes adfærd. Til sidst er der ’kompetencer’, der handler om kunnen og dygtighed.

Er interkulturel kompetence så, at vi ved en masse om et specifikt lands kultur, sprog og historie? Det korte svar er nej, for det er meget mere end det. Det er blandt andet også din evne til at handle og agere. Der er mange forskellige definitioner af interkulturel kompetence. Her er et bud fra professor Iben Jensen, forfatter til bl.a. ”Grundbog i kulturforståelse”:

Idealet for interkulturel kompetence er
1. At respektere andre menneskers erfaringer som ligeværdige, selvom de strider mod eget syn på virkeligheden.
2. At se kultur som et fagområde, der rummer viden om globalisering, kulturbegreber, sprog, identitet, medier og magt.
3. At arbejde med anti-diskrimination og etnisk ligestilling som grundlæggende værdi på arbejdspladsen.
4. At have kendskab til og erfaring med interkulturel kommunikation.
Professor Iben Jensen, 2005, Aalborg Universitet

Vil du vide mere?
Tjek flere definitioner på interkulturel kompetence hos Undervisningsministeriet her .
Læs mere om interkulturel læring på AFS hjemmeside her.

abe

10 grunde til at vi misforstår verden

Du kender måske Verdens Bedste Nyheder? Det startede i 2010, da undersøgelser viste, at danskerne vidste meget lidt om udviklingslandene og generelt troede, at det gik meget dårligere i verden, end det rent faktisk gjorde. Det er lidt samme boldgade, som nu afdøde Hans Rosling er ude i, nemlig at rette op på vores til tider skæve og pessimistiske syn på verden.

Hans Rosling blev kendt for ’chimpansetesten’, som han præsenterede på en TED talk. Her fik studerende og chimpanser en række enslydende spørgsmål om verdens tilstand. Til stor overraskelse for forskeren, var chimpanserne bedre til at svare på spørgsmålene. Det blev hans drivkraft for at udbrede et faktabaseret verdenssyn, og du kan med denne lille faktabaseret quiz teste din viden om verdens tilstand. Nogle gange har vi måske også en forudfattet holdning til, hvordan en bestemt kultur er eller hvordan andre mennesker er, men ofte overrasker virkeligheden os, når vi lærer hinanden bedre at kende. Har du ikke også prøvet det?

Jeg tør godt teste mit verdenssyn! Tag quizzen lige her.

I kølvandet på Roslings forskning opstod den svenske organisation Gapminder Foundation, der har til formål at forhindre uvidenhed gennem udbredelse af et faktabaseret verdenssyn. Er du lærer, så tjek siden. Her er masser af guf til at skabe interkulturel læring. Læs mere om Gapminder Foundation og ‘Ignorance projektet’ her.

Se Hans Roslings TED talk (2006) her

alexis-brown-82988-unsplash-STUDENTS

Regne-øvelse til skolen, arbejdspladsen og familien!

Kun fantasien sætter grænser for, hvor du bruger denne øvelse. Du skal bare have en gruppe, der har lyst til at opleve verden fra et andet perspektiv. Denne lille regne-øvelse giver nemlig en smagsprøve på, hvor svært det kan være at ændre simple regler, som vi ikke stiller spørgsmålstegn ved i hverdagen. Hvordan reagerer vi, når gængse spilleregler bliver ændret? Øvelsen fungerer til både små og store grupper.

I AFS bruger vi bl.a. denne øvelse som afsæt for en refleksion sammen med vores værtsfamilier, der har en udvekslingsstudent boende. Men kulturmøder er alle vegne f.eks. når to afdelinger slås sammen på arbejdspladsen, når der dannes nye skoleklasser eller når en udvekslingsstudent kommer til.

Øvelsen er egnet fra 13-100 år. Prøv den før din nabo! Ja tak, lad mig komme i gang med regne-øvelsen.

Østeuropa

Gratis skole-workshops i kulturforståelse

Giv din undervisning et aktuelt og globalt perspektiv med en workshop, der har til formål at skabe interkulturel læring.
Book en workshop og få del i AFS’ mangeårige erfaring med interkulturel læring. Gennem øvelser og learning-by-doing får eleverne på en sjov og lærende måde indsigt i og mulighed for at reflektere over normer og værdier i forskellige kulturer, kommunikation på tværs af kulturer samt kulturel stereotyper og diversitet. Workshoppen varer 1-2 timer.

Workshoppen faciliteres af to engagerede frivillige, som gerne vil være med til at skabe mere fred i verden gennem mere interkulturel læring og forståelse.  Alle frivillige undervisere er uddannet af AFS.

Målgruppe: 7. – 10. klasse, efterskoler, højskoler og ungdomsuddannelser. Workshoppen er gratis, men transport og forplejning skal dækkes. Vi tilbyder p.t. workshops i nærheden af: Aarhus (på dansk), Herning (kun på engelsk), Odense (på dansk) og København (på dansk og engelsk).

Kontakt Jette Inno, hvis du er interesseret på [email protected] eller 3832 2319. Oplys gerne fag, antal elever og ønsket tidspunkt.

foto-konference

Et brag af en konference for lærere

I september satte vi fokus på interkulturel læring og global dannelse med opbakning fra mere end 100 undervisere, studerende, internationale koordinatorer, adjunkter og enkelte andre. Formålet var at videregive viden, inspiration og konkrete redskaber til at arbejde med interkulturel læring i skolen. Programmet bød på førende danske forskere og erfarne praktikere fra Den Internationale Højskole, Flakkebjerg Efterskole, Mundu – Center for global dannelse, et islandsk-dansk kulturmødeprojekt og AFS Interkultur.

Var du ikke med? Du kan finde øvelser til undervisningen, inspiration og guldkorn fra dagen på vores hjemmeside lige her.

Har du ideer til vores 2019 konference om interkulturel læring, så kontakt Jette Holtze Inno på [email protected] eller 3832 2319.