For tiden bor den amerikanske/kinesiske Sierra hos Gerda og Kjeld i Haslev. Siden 2007 har seks 16-17 årige udvekslingsstudenter fra Brasilien, USA, Tyskland, Tyrkiet og Italien været en del af familiens liv. Det har givet familien mange spændende oplevelser og et dybt kendskab til andre kulturer og traditioner.
Jeg har kendt til udveksling, så længe jeg huske, fortæller Gerda Pedersen. Vi var værtsfamilie i min barndom, og senere var jeg selv på udveksling i USA. Vi har i familien fortsat kontakt til min ”søster” og familie i Connecticut og min værtsfamilie i Virginia, og vi har mødtes flere gange i årenes løb. Internationale familiemedlemmer har derfor altid været en del af vores familie. Vores ældste søn har været på udveksling i New Zealand, men vores to yngste sønner havde ikke lyst til at tage på udveksling, og derfor besluttede vi i 2007, for i stedet at åbne vores hjem for en ung udefra. Vores egne børn har dog været med os i tre-et-halvt år i Tanzania, så de er vant til at færdes blandt alle ”hudfarver” og religioner. De første tre gange boede vores to yngste sønner stadig hjemme, men i år er det kun den yngste, der er hjemme og får den daglige dosis af indtryk, som hovedsagelig foregår omkring bordet ved aftenmaden, som er vores hovedsamlingspunkt.
Sjove og alvorlige øjeblikke
Værtsskabet har ikke alene lært os en masse om andre kulturer og traditioner. Det har også givet os et blik på, hvorfor vi som danskere gør tingene, som vi gør. Når vi bliver spurgt ”hvorfor” – må vi jo grave lidt i historien og finde et svar. Det har også givet sjove oplevelser, når den unge skal hjælpe med at lave mad og ikke aner, hvordan kogende pasta ser ud, og når man som brasilianer oplever sne for første gang. Og det giver mere alvorlige øjeblikke, når man skal forberede den unge på ”kulturen” til en dansk gymnasiefest eller komme med sparring til, hvordan man får danske venner, der har travlt med arbejde, venner og fritidsinteresser – og ikke altid er lige så nysgerrig på at lære udvekslingsstudenten at kende som omvendt. Det kræver vilje og personligt engagement at få danske venner, (det er ikke uden grund at danskere ofte omtales som ”kokosnødder” og italienere som ”blommer”). Man skal lære dansk, dyrke fritidsinteresser og afstå fra daglig kontakt med familie og venner i hjemlandet – og det skal man som værtsfamilie minde dem om, fortæller Gerda.
Som udvekslingsstudent deltager man i familiens liv og gøremål. De deltager i familiens højtider og traditioner igennem et skoleår. Sierra, som har været i familien fra august 2017 til juni 2018, har været med til at lave æblemost, har været på langrendsski i Norge, været til kirkebryllup, pigekomsammen ved en 60 års fødselsdag, aftjent et gavekort sammen med os (en weekends havearbejde på Fyn), travet rundt med os i London, Wien og Lubeck, og lavet mad til en kinesisk høstfejring. Hvis der skal nævnes et gennemgående indtryk for alle disse bekendtskaber, så må det være ”maden”, og der lærer vi madkultur i forhold til Sierras asiatiske traditioner.
Gode råd til nye værtsfamilie
Som værtsfamilie skal man huske, at det ikke er givet på forhånd, at den unge ved, hvordan man plejer at gøre tingene i jeres familie og i en dansk skole. Hvornår man skal være hjemme, og at man skal give besked, hvis man kommer senere hjem. Man må gerne forvente, at de hjælper med at lave mad, gøre rent, cykler i skole eller tager bussen. Sådan gør man vi i Danmark – og det er noget af det, de skal lære om dansk kultur. Det kan være svært at forstå skrevne og uskrevne regler og forventninger i en ny kontekst, hvis de ikke bliver forklaret. Ofte flere gange. Derfor vil vi råde andre, der overvejer at blive værtsfamilie til at melde klart ud fra starten, hvordan rammerne er i jeres familie. Også selvom det kan være svært og føles upassende. Det betaler sig – og gør, at man får et god relation til hinanden, fortæller Gerda og Kjeld, der opfordrer andre til at springe ud i at være værtsfamilie.
Rejser med lokale guider
Den internationale familieforøgelse har også medført rejser til Parma, Rom, Istanbul og Chicago, hvor deres værtsbørn har været guide for dem. Ved samme lejlighed har de også mødt de unges familier, der har mødt dem med stor gæstfrihed og inviteret dem hjem i deres stuer. Via Gerdas amerikanske ”søster” og værtsfamilie, har familien også fået den amerikanske østkyststaters og kultur ind under neglene.
Kunne I tænke jer at blive værtsfamilie? Læs mere om mulighederne her