Jens Ole og Anne Marie fra Vejle har været værtsfamilie to gange, men oplevelserne har været vidt forskellige. De har på tæt hold oplevet forskellen på den sydamerikanske og asiatiske kultur.

Interessen for udveksling startede i 2012, da Jens Ole og Anne Maries ældste søn var på udveksling i USA. Efterfølgende fik de lyst til selv at blive en del af et ungt menneskes udvekslingsophold, og hvor det var muligt for dem at få et indblik i, hvordan det havde været, da deres søn var af sted. Selvfølgelig kunne det ikke være den samme oplevelse, men det kunne netop give et lille indblik i oplevelsen. Det har resulteret i to omgange som værtsfamilie for en udvekslingsstudent. Første gang var i 2014-2015 for 17-årige Manuel fra Venezuela, og anden gang var i 2017-2018 for 16-årige Pang fra Thailand.

Manuel fra Venezuela og Pang fra Thailand var begge med, da Jens Ole og Anne Marie fejrede sølvbryllup i 2018
Manuel fra Venezuela og Pang fra Thailand var begge med, da Jens Ole og Anne Marie fejrede sølvbryllup i 2018

Forskellige udvekslingsstudenter – forskellige perspektiver
“Det har været to vidt forskellige oplevelser,” fortæller Jens Ole. “Manuel var en glad dreng, som havde fokus på at have det sjovt med vennerne og elskede gymnasiefester, mens Pang var mere målrettet på at lære noget. Hun lærte hurtigt dansk og satte stor pris på mødet med den danske undervisningsform med diskussion og gruppearbejder, der er meget anderledes end den thailandske undervisningsform. Derudover har hun et sangtalent, der gav rolle med solosang i årets musical på Rødkilde Gymnasium.”

Det giver en masse oplevelser til familien at få et familiemedlem fra en anden kultur, men for udvekslingsstudenten kan der også være en masse oplevelser, som er helt nye. Hvis udvekslingsstudenten eksempelvis kommer fra en lejlighed i en storby, er naturen og dens skønhed ikke en selvfølge. Vejret og årstiderne er noget helt specielt, når man kommer fra et land, hvor temperaturen kun svinger få grader gennem året. Det er en stor oplevelse for en 16-årig for første gang at lave en snemand eller opdage funklende stjerner på nattehimlen. Eller at være med til plante blomster i havekrukker og klippe hækken.

Brødre som rollemodeller og drillepinde
Pang gjorde også brug af sit sangtalent, da Jens Ole og Anne Marie havde sølvbryllup i fåret 2018. Og foruden at synge holdt Pang også en tale på dansk for sølvbryllupsparret. At Pang holdt en tale på dansk, gjorde stort indtryk på både værtsfamilien gæsterne til festen.

”Da Manuel flyttede ind, boede vores tre sønner stadig hjemme, så han fik tre storebrødre, der lærte ham god opførsel. Fx tog de ham på et tidspunkt i at lyve, og der blev der ikke lagt fingre imellem – præcist som der heller ikke ville blive det brødrene imellem.

Pang var ikke vant til at have brødre og kom fra en pigekostskole. Hun skulle derfor vænne sig til at bo sammen med drengene og svare igen, når de drillede hende. Det blev hun rigtig skarp til,” fortæller Anne Marie og fortsætter: ”Det var sjovt at opleve, hvordan hun for alvor blev teenager, mens hun boede her. Hun blev rigtig dygtig til at forhandle om tingene, og i de sidste måneder tog hun ikke længere nej for et nej, men blev god til at ændre lidt på sin forhandlingsplan for så at få lov alligevel. Især blev hun rigtig god til at charmere sig ind hos Jens Ole,” fortæller Anne Marie og griner.

Jens Ole tilføjer: ”En anden stor forskel var, at Manuel elskede knus og kram, mens Pang skulle vænne sig til det. Det er en stor og tydelig forskel på den sydamerikanske og asiatiske kultur.”

Forventningsafstemning er afgørende
”Der er selvfølgelig også ting, der besværliggør dagligdagen lidt,” fortæller Anne Marie og uddyber. ”Vi er vant til at have to børn i huset, og pludselig har vi tre. Det kan selvfølgelig give nogle logistiske udfordringer. Eksempelvis skal man en gang imellem af sted i to biler. Parret er dog enige om, at glæderne overskygger ulemperne, når de har haft udvekslingsstudenterne boende.

Jens Ole og Anne Marie opfordrer andre familier til at springe ud i det og anbefaler en klar forventningsafstemning. Det kan være helt essentielt at få snakket om familiens husregler og hvilke pligter, familien forventer, at den unge har. Fx have en maddag, tømme opvaskemaskine, rydde op på eget værelse osv. Det er også en god idé at spørge ind til, hvad den unge selv vil have ud af opholdet. De fleste udvekslingsstudenter har et ønske om at lære det danske sprog og vil gerne lære mere om den danske kultur. Når hverdagen sætter ind, og sproget er svært, er det vigtigt at være en støtte i det og hjælpe udvekslingsstudenten med sine kampe. ”Det er nemt at klare sig uden dansk, men de får en langt bedre oplevelse og forstår meget mere af kulturen, når de begynder at forstå sproget,” afslutter Jens Ole.

 

Bestil gratis brochure om at være værtsfamilie