Familien Primdahl beskriver deres første oplevelse som værtsfamilie som helt fantastisk. De har stadig daglig kontakt til thailandske Pim, som de nåede at have boende i fem måneder, før coronakrisen ramte Danmark. Nu skal de være værtsfamilie igen, og de glæder sig.

Thailandske Pim ankom til familien Primdahls hjem i Galten i oktober 2019 med planen om at blive til juni 2020. Det skulle coronakrisen sætte en stopper for, men familien nåede at knytte tætte bånd og få glæde af Pim i fem måneder.

Familien Primdahl består af Heidi og Thomas og deres tre børn, Nicoline på 16, Frederikke på 11 og William på 8.

Nu skal de efter sommer endnu engang være værtsfamilie gennem AFS Interkultur, denne gang for Janette fra Sardinien. Og valget er ikke helt tilfældigt: “Vi vil gerne kunne besøge hende bagefter, og vi tænkte, det er lidt nemmere, hvis det er i Europa,” fortæller Heidi Primdahl.

“Pim er mit fjerde barn”

Familien Primdahl og Pim nåede at blive meget tætte i løbet af de fem måneder, Pim boede hos familien. Og de savner hende i dén grad.

“Vi skriver sammen hver dag, og vi har aftalt at FaceTime en gang om måneden. Det er helt fantastisk. Hun er mit fjerde barn, og hun kalder mig “my Danish mom”,” fortæller Heidi Primdahl.

Derfor var det også en hård oplevelse at sige farvel til Pim før tid.

“Jeg tudede ret meget, fordi Pim og jeg er tæt knyttet. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at man kunne knytte sig til nogen på så kort tid,” fortæller Heidi Primdahl, og det samme mærker hun på børnene: “William græder stadig over, at Pim skulle hjem. Han savner hende og vil gerne have hende hjem til os igen.”

Forældrene har også fået en mail fra sønnens lærer, der kan mærke en forandring hos sønnen: “Hun spurgte, om jeg ikke ville tage en snak med ham, fordi han er begyndt at tale engelsk til hende. Så vores unger har i hvert fald forbedret sig i engelsk,” griner hun.

 

Kropssprog og Google Translate

Heidi Primdahl tænker i dag tilbage på alle de gode oplevelser, familien havde sammen med Pim. Blandt andet var juletiden en helt særlig oplevelse, da Pim aldrig før havde pyntet et juletræ.

“Hun var helt væk i det, og det var fantastisk at se. Hun fik lov til at pynte juletræ og sætte stjernen på toppen, og hun stod og filmede det hele til sin familie.”

Også selve juleaften var helt speciel. Ifølge Heidi Primdahl er Pim nemlig vant til, at man ikke pakker gaver op foran andre, fordi det er noget privat. Det var derfor meget grænseoverskridende for hende at gøre juleaften.

Pim nåede i det hele taget at opleve meget af Danmark og de danske traditioner. Blandt andet var de på ture til København, Nordjylland og Vesterhavet, og hun deltog i familiesammenkomster, shopping- og caféture og madlavning.

“Hun elskede at lave dansk mad sammen med os. Hun gad ikke lave ris eller noget som helst – hun ville bare have dansk mad,” griner Heidi Primdahl. “Og hun var med til alt. Selvom hun ikke forstod så meget til familiesammenkomster, tog hun det i stiv arm.”

Og det var svært for Pim at følge med i samtaler på både dansk og engelsk, for hun talte kun thai, da hun ankom til Danmark.

“Det er nok en af de vildeste oplevelser, jeg nogensinde har fået,” fortæller Heidi Primdahl. ”At tage imod en pige fra Thailand uden at kunne kommunikere ordentligt. Vi kommunikerede gennem kropssprog og Google Translate i starten. Google Translate is my hero!”

Derfor lærte Pim mest at tale engelsk under sit ophold i Danmark, men hun endte også med at forstå meget dansk.

 

Daglig kontakt med familiens kommende udvekslingsstudent

Familien Primdahl ser meget frem til at blive værtsfamilie igen og møde deres kommende udvekslingsstudent, Janette.

“Vi glæder os bare sådan til at få hende ind i familien, for det er så fed en oplevelse. Og ungerne glæder sig allerede til, at Janette kommer,” fortæller Heidi Primdahl, som allerede er i tæt kontakt med hende.

“Hun lærer os allerede italiensk, og vi lærer hende lidt dansk. Vi skriver godmorgen og godaften og skriver også sammen i løbet af dagen. Det er vildt imponerende, at vi passer så godt sammen som familie,” fortæller den kommende værtsmor, der også jævnligt snakker med Janettes mor.

Og nerverne er måske mere dulmede, når det er anden gang, de skal være værtsfamilie.

“Vi var så bange for det hele. Om vi kunne finde ud af det, om hun kunne lide os, om vi gjorde det godt nok, og hvad nu hvis det ikke var et match? Men jeg var positivt overrasket, og der går ikke mange uger, før de er som et familiemedlem. Det går lynende hurtigt, fordi det er så tæt. Det er så unikt.”

 

Vores børn skal lære om andre kulturer

For Heidi og Thomas er det enormt vigtigt, at deres børn får kendskab til andre kulturer. Det var en af de største grunde til, at de valgte at blive værtsfamilie.

“Der er så mange, der er imod fremmede, så vi tænkte, det var godt for vores børn at lære om andre kulturer og lære at omgås andre mennesker fra andre kulturer. Det er sundt. Kultur er bare meget vigtigt,” siger Heidi Primdahl.

Og familien Primdahl har fået utrolig meget ud af at være værtsfamilie.

“Man lærer noget om sig selv og andre kulturer, og man føler, at man lærer den udvekslingsstuderende en masse. Det er rart at give noget til andre. Alle burde prøve det, for jeg tror, der er rigtig mange, der kan lære så meget af det,” fortæller Heidi Primdahl.

Familien er også begyndt at værdsætte oplevelser og hinanden meget mere.

“Man ser tingene på en helt anden måde, når man skal vise en udvekslingsstudent sit eget land og kultur. Vi har set så meget i Danmark, som vi aldrig før har lagt mærke til eller værdsat på samme måde, og hun har bemærket nogle ting, som vi aldrig selv før har tænkt over. Og så er vi blevet mere opmærksomme. Vi værdsætter vi hinanden meget mere.”

 

Kunne du også tænke dig at blive værtsfamilie? Læs mere her.