AFS har haft stor betydning for Camilles Engel Rousseaus liv. Hendes forældre mødtes gennem AFS, hun har været på udveksling med AFS, og hendes tid som frivillig i AFS har både givet fantastiske venskaber og banet vejen for hendes studievalg.

”Det at have været i Grønland og lavet frivilligt arbejde har haft så stor betydning for det, jeg laver nu. Det er svært ikke at være helt vildt, inderligt taknemmelig for at have fået den mulighed,” siger Camille Engel Rousseau glad.

Camille læser Grønlandske og Arktiske studier på København Universitet på 6. semester. Hun har været en del af POK (Planlægning- og Koordineringsudvalget i AFS), siden hun kom hjem fra udveksling, men særligt én oplevelse som frivillig har været livsændrende for hende – nemlig at blive sendt til Grønland.

”Jeg ville aldrig have overvejet det studie, hvis ikke AFS sendte mig til Nuuk som frivillig. Og jeg forestiller mig, at det studie kommer til at præge min fremtid langt ud,” siger hun.

Camille som 16-årig under udvekslingsopholdet i Atlanta, Georgia.
Camille som 16-årig under udvekslingsopholdet i Atlanta, Georgia.
Vilkåret for Camilles eksistens

”I starten af 9. klasse havde vi en studievejleder, der fortalte om vores muligheder efter 9. klasse. Her blev udveksling blandt andet nævnt, og jeg tænkte, at det lød da meget fedt. Så jeg gik hjem til min mor med en flyer og sagde ’Hey, jeg synes, det kunne være fedt at komme på udveksling’. Så sagde hun ’Det giver mening. Både jeg selv og din far var på udveksling med AFS, så vi vælger selvfølgelig dem’.”

Sådan fortæller Camille om, hvordan hendes AFS-historie startede. Eller faktisk startede den meget før. For som hun selv siger, har AFS været vilkåret for, at hun overhovedet findes.

”Mine forældre mødte hinanden gennem AFS. Jeg har en fransk far, som var på udveksling i Italien, kom tilbage til Frankrig og blev frivillig. Og en dansk mor, der tog på udveksling i Frankrig og mødte min far der,” fortæller hun.

Selv var Camille på udveksling i Atlanta, Georgia i USA. Det er nu 12 år siden, og siden da er der sket en hel del.

Motivation at gense andre AFS’ere

I forbindelse med sit udvekslingsophold deltog Camille i AFS’ førorientering. Alle, der skal på udveksling med AFS, bliver nemlig inden afrejse forberedt på udfordringen på en førorienteringslejr. Her mødte hun nogle gode mennesker, hun gerne ville se igen, og derfor aftalte de at deltage i AFS’ lederuddannelse, UddannelsesBazaar og lejre og derigennem blive frivillige.

”Motivationen for at blive frivillig var rigtig meget at gense de her folk. At der var et fedt netværk, fede aktiviteter og gode venner. Mange af mine bedste venner har jeg fået gennem mit frivillige arbejde i AFS. Dét er i hvert fald noget, jeg ikke ville være foruden,” fortæller Camille.

Som frivillig i AFS har Camille deltaget i lejre for de danske udvekslingsstudenter, skrevet undervisningsmateriale, deltaget i kurser om interkulturel læring i Tyskland og Italien og været involveret i uddannelse af frivillige.

Men dét, der har gjort allermest indtryk på hende, var, da hun i 2016 blev involveret i AFS Grønland.

Fascineret af Grønland

”Det var egentlig ret tilfældigt. Jeg var så heldig at blive spurgt, om jeg ville til Grønland for at undervise på førorientering i Grønland,” fortæller Camille.

Camille rejste derfor til Grønland med en anden frivillig for at stå for førorienteringen. Et Facebook-opslag om deres kommende afrejse førte til en ny kontakt og et kommende venskab: Ivana, som var ven til Camilles ven – og også AFS’er.

Camille sammen med alle deltagere og frivillige fra førorientering Nuuk i 2019.
Camille sammen med alle deltagere og frivillige fra førorientering i Nuuk i 2019.

”Hun skrev ’Hey, jeg bor i Nuuk, skal jeg ikke vise jer rundt?’ Og så fik jeg hende involveret i førorienteringen, for hun havde været frivillig i AFS før. Vi er blevet rigtig tætte venner.”

Året efter blev Camille spurgt endnu engang, om hun ville tage turen til Grønland. Og det ville hun.

”Jeg blev helt vildt fascineret af Grønland efter de 5-6 dage, jeg var der første gang. Jeg vidste intet om Grønland før det. Jeg kom derop og var sådan ’Wow, det her det kan noget’. Og denne gang blev jeg så hos Ivana og holdt ferie, og jeg blev bare mere og mere fascineret af Grønland,” fortæller Camille.

Camille blev så fascineret, at hun begyndte på aftenskole for at lære grønlandsk, da hun kom hjem.

”Det var noget helt anderledes og nyt. Og der gik jeg et år og synes, at det var helt vildt fedt at lære. Så søgte jeg ind på universitetet for at lære grønlandsk der.”

Camille blev optaget på Grønlandske og Arktiske studier, hvor man studerer grønlandsk sprog samt historiske og moderne samfundsforhold i Grønland og Arktis.

Camille foran fantastisk udsigt i Nuuk, oktober 2020.
Camille foran fantastisk udsigt i Nuuk, oktober 2020.
”Det er virkelig noget, jeg forestiller mig, der batter på et cv”

Camille er sikker på, at hendes mange erfaringer i AFS er en styrke i jobsøgningen.

”Som frivillig får man ansvar for rigtig mange forskellige ting. Man får lov til at styre projekter, planlægge lejre, være koordinator på lejre, skrive undervisningsmateriale, få undervisningserfaring. Sådan nogle erfaringer ville jeg ikke have haft i min alder, hvis ikke jeg havde indgået i det som frivillig. Det er virkelig noget, jeg forestiller mig, der batter på et cv.”

For Camille har det særligt været spændende at arbejde med formidling af viden, og hun kunne godt forestille sig at arbejde med det i fremtiden.

”Jeg har arbejdet meget med formidling af viden i AFS og synes, at det er rigtig fedt og spændende. Som frivillig i AFS bruger vi enormt meget tid på at tænke over, hvordan man formidler viden på en god måde. Folk går til det på en virkelig kreativ måde, når de laver workshops og læringsmål. Det har været helt vildt fedt at arbejde med,” fortæller Camille.

Hun synes dog også, det kunne være spændende at arbejde med at oplyse om Grønland.

”Jeg husker ikke, at jeg har haft et forløb i skolen om Grønland, rigsfællesskabet, Nordatlanten eller Danmarks kolonitid. Og jeg kan se, hvor lidt folk ved om Grønland – ligesom jeg heller ikke selv gjorde. Det kunne være fedt at lave undervisningsmateriale om,” siger Camille og tilføjer: ”Men der kan jo nå at ske så meget.”

I AFS følger vi spændt med!