”Jeg har ikke fortrudt et sekund,” siger Tina Rømer om sin tid som frivillig i AFS. Hun har sammenlagt været frivillig i en hel del år. Det har givet god erfaring på cv’et, stor åben- og nysgerrighed i jobbet, en ubeskrivelig fællesskabsfølelse og ikke mindst uforglemmelige oplevelser.

AFS har været en stor del af Tina Rømers liv. Som teenager tog hun på udveksling i Canada gennem AFS. Tre år senere, da hun havde afsluttet gymnasiet, startede hun sin frivillige karriere i organisationen.

”Jeg tænkte, det der AFS, det kunne da være meget hyggeligt,” fortæller Tina.

Og det viste det sig også at være.

I dag er hun uddannet kemiingeniør og arbejder til daglig som miljømedarbejder i Glostrup Kommune. Fritiden bruger hun blandt andet på at være sendekoordinator i Absalon Lokalforening (den sydlige del af København). I den funktion er hun med til at sikre, at de danske udvekslingsstudenter og deres forældre i lokalforeningen er godt forberedt inden det kommende eventyr.

Stort ansvar og stor stolthed

Tina har som helt ung frivillig haft mange forskellige opgaver. Hun har været leder på de lejre, AFS holder, været en del af et koordineringsudvalg, undervist og udviklet undervisningsmateriale, og hun har skrevet kogebøger til, hvordan man laver mad til op til 200 mennesker.

Under alle opgaver blev der givet et rigtig stort ansvar til Tina og de andre unge frivillige, og det var ifølge Tina en fantastisk oplevelse.

”Det var vildt at få overdraget så stort et ansvar som ung, men det var en fantastisk følelse, at man fik det til at lykkes. Vi skulle have det til at fungere, og så fik vi det til at fungere. Man voksede med opgaven. Og så var det fedt at få så stor en tillid og anerkendelse fra kontoret.”

Særligt var det en god følelse at løse en opgave i fællesskab med andre frivillige.

”Den der fællesskabsfølelse. At vi alle har været sammen om at løse en stor opgave, og at vi gjorde det virkelig godt. Man finder ud af, hvor stor forskel der er på mennesker, og hvor nødvendigt det er med mange forskellige mennesker for at nå til den bedste løsning. Og så kommer begejstringen over, at man kan hel masse. Man blev sgu så stolt, fordi det virkede,” fortæller Tina glad.

En inkarneret AFS-familie

Da tiden kom til at få børn, holdt Tina nogle års pause fra sit frivillige arbejde. Det var først, da den ene datter for cirka seks år siden ansøgte om at komme på udveksling, at Tina mødte op til generalforsamling i Absalon Lokalforening. Og så gik det stærkt.

”Jeg kender mig selv godt nok til, at når jeg deltager i sådanne møder, så kan jeg ikke tie stille. Og der gik heller ikke mere end fire splitsekunder, så var jeg valgt ind i lokalforeningens bestyrelse,” griner Tina, som har været frivillig i lokalforeningen siden da.

Og når man er vokset op i familien Rømer, er det en ren selvfølgelighed at tage på udveksling.

”Mine børn har altid sagt, at det lå i kortene for dem, at de skulle på udveksling. Sådan var det i vores familie. Og min mand, Peter, har ikke selv været på udveksling, men han har været en stor del af AFS-arbejdet. Han har undervist og stået i køkkenet, på jeg ved ikke hvor mange lejre. For hvis man skulle være sammen med mig, blev man nødt til at lave noget AFS-arbejde,” griner Tina.

Familien var også enige om, at de på et eller andet tidspunkt skulle være værtsfamilie. Og det var oplagt, nu hvor datteren skulle af sted på udveksling. De bød derfor en 15-årig, tysk udvekslingsstudent velkommen.

”Det var helt og aldeles fantastisk,” siger Tina og fortæller, at de har besøgt hinanden flere gange siden.

At kunne sætte sig i andres sted, være nysgerrig og åben

I dag er Tina sikker på, at al den erfaring som frivillig har set godt ud på hendes cv.

”Det der med, at man har haft så stort et ansvar som leder, underviser og lejransvarlig. Og at man har påtaget sig en opgave og løst den. Men også at vise engagement i verden og være nysgerrig på det, jeg ikke ved,” siger Tina.

I sit nuværende job som miljømedarbejder mærker hun erfaringen fra AFS i sin måde at være åben og nysgerrig på.

”Det er helt klart dét (AFS-arbejdet, red.), der har bidraget til min nysgerrighed, også fagligt. Jeg er nysgerrig efter at vide, hvordan en dims virker, og hvordan man får tingene til at gå op i en højere enhed, når flere er uenige. Jeg er sikker på, at mit udvekslingsophold og AFS-arbejde har gjort, at jeg har gidet at grave lidt og være ekstra nysgerrig, og at jeg virkelig gerne vil forstå, hvorfor tingene nu er, som de er, og hvorfor folk gør tingene på den og den måde,” fortæller Tina og uddyber:

”Det har hjulpet at være på udveksling og at undervise i interkulturel forståelse om at sætte sig ind i andres sted. Jeg er opmærksom på at lægge mine fordomme til side og være åben over for andres idéer – og på at have en konfliktnedtrappende dialog, når jeg er uenig i noget, fordi det bare giver et bedre samarbejde.”

Fantastisk samarbejde i AFS

Tina tænker i dag tilbage på de mange fantastiske oplevelser, hun har haft som frivillig i AFS.

”Jeg har ikke fortrudt et sekund. Det har været virkelig sjovt og hyggeligt,” fortæller hun.

Hun sætter især stor pris på det gode samarbejde, der er i organisationen.

”Det er fantastisk, det samarbejde, der er mellem de helt unge, de mellemunge og så de gamle koner som mig. At alle er ligeværdige, selvom vi aldersmæssigt er meget spredt. Vi har hver vores kvaliteter, og vi kan ikke undvære hinanden, fordi det er nødvendigt, at vi har flere aldre med hver vores forcer og interesser.”

Vi kunne i AFS ikke være mere enige!

Vil du også være frivillig? Læs mere her.