Hej, jeg hedder Josefine Petavraki. Jeg er halvt græsk/halvt dansk, men jeg bor i Danmark. Jeg er på udveksling i Spanien i Valencia-regionen og mere specifikt i en lille by i Castellón-provinsen. Mit udvekslingssår blev desværre udskudt, så jeg kom afsted den 30. oktober 2020. Det vil sige, at jeg har være af sted i omkring 4 måneder. Min værtsfamilie består af min værtsmor, værtsfar og to værtssøskende; en værtsbror og -søster, som er jævnaldrende.

Hvordan er det at være på udveksling i en corona-tid?
Det er specielt at være af sted under corona, da man ikke havde forestillet sig sit år på den måde. Alle udvekslingsstudenter selv bare her i Spanien oplever det dog forskelligt, da hvert område har sine egne restriktioner. Da jeg først kom hertil i november, var der ikke særligt mange restriktioner, i hvert fald ikke i forhold til nu. Vi tog til Valencia to gange, vi spiste ude nogle gange, og jeg kunne hænge ud med veninder. Nu er der flere restriktioner, og dele af samfundet er lukket ned, så nu er det hele mere kompliceret. De restriktioner, der for mig gør ting mere komplicerede, er, at i weekender må man ikke rejse ind eller ud af byer, der har 50.000 indbyggere eller mere, og man må kun være sammen med én person, man ikke bor sammen med, men kun udenfor huset. Min skole er heldigvis ikke lukket, og min klasse har gået i skole hele tiden, så det sætter jeg meget pris på. På den måde kan jeg lære spansk meget bedre, og jeg får socialiseret, nu hvor det er sværere efter skole.

Hvordan ser din hverdag ud?
Min hverdag er ret ensidig, hvilket den nok er for størstedelen for tiden. Jeg tager i skole hver dag fra klokken 8:15 til enten 14:15 eller 15:15. Når jeg kommer hjem fra skolen, spiser min værtsfamilie og jeg frokost sammen, hvilket er hovedmåltidet for mange i Spanien. Efter det laver jeg lektier/læser op, hvis det er nødvendigt, og så slapper jeg af. Jeg træner også lidt eller strækker ud for at få bevæget mig. Klokken 21 spiser vi så aftensmad, og efter det slapper jeg af, indtil jeg går i seng. Fredag går jeg til pilates med min værtssøster, hvilket jeg gik til to gange fysisk, før det blev online. Det er dog stadig fedt.

I weekenderne var jeg før de nye restriktioner sammen med venner eller tog til et shoppingscenter med min værtsfamilie for eksempel. Nogle gange tager vi til stranden for at gå en tur, og en dag lavede vi picnic i en park. Med venner spiste vi for eksempel ude eller hjemme hos en af dem. Vi tog også engang til et shoppingscenter og spiste og hyggede og en anden gang en tur i provinsens hovedstad.

Josefine sammen med sin spanske værtsfamilie.
Josefine sammen med sin spanske værtsfamilie.

Har du fået nye venner under dit udvekslingsophold?
Jeg har mødt en masse rigtige søde mennesker her i Spanien. Jeg har fået nogle spanske veninder, som jeg har været sammen med efter skole, og så har jeg fået andre venner, som jeg kun er sammen med i skolen, men som jeg har det rigtig godt med. Derudover har jeg mødtes med nogle rigtig søde udvekslingsstudenter, hvilket jeg virkelig har haft brug for, og det er noget, jeg sætter meget pris på. Der bor ikke mange udvekslingsstudenter tæt på mig, og en af restriktioner her i Spanien er, at man ikke må rejse ud af sin egen region. Det er ret øv, men i slutningen af januar kom en italiensk udvekslingsstudent her til Castellón og endda tæt på mig. Corona gør det mere kompliceret at mødes, men vi har dog mødtes en gang og planlægger at mødes igen snart.

Hvilke fag har du i skolen?
Jeg er kommet i 4 ”de la ESO”, hvilket svarer til 9. klasse, vil jeg sige. Udover det er det en speciel 4 de la ESO, som er for folk, der har brug for at få lært ting lidt anderledes, men jeg synes stadig, at det er helt normalt niveau for 9. i de fleste fag, dog ikke engelsk… Det er ret fedt for mig at være i den klasse, for så kan jeg følge med mere eller mindre, og vi er kun 15, når alle kommer (hvilket er aldrig). Det er både super dejligt, men også lidt øv, fordi det giver mindre mulighed for at lære mange mennesker at kende. I skolen har jeg spansk, valenciansk (det andet sprog i min region, hvilket der også bliver undervist i i nogle timer og bliver snakket mellem nogle elever). Så har jeg idræt, noget der svarer til biologi og fysik umiddelbart, engelsk, samfundsfag, projekter, matematik, religion og billedkunst. Jeg har også gået til nogle sprogtimer nogle gange om ugen i stedet for andre timer, men nu er det kun en gang om ugen i valenciansk.

Hvordan går det med at lære spansk?
Det går superfint med at lære spansk, men startede heller ikke fra nul. Havde lært spansk derhjemme omkring to år, inden jeg tog afsted, så forstod ret meget og kunne også snakke lidt, men der var selvfølgelig rigtig mange ting, jeg ikke vidste. Nu er jeg meget mere sikker i at snakke spansk og skrive osv. Og nu kan jeg tage nye og korrekte måder at snakke på til mig, og jeg indser mine fejl mere. Selvom jeg kender mange, der ikke kunne spansk, før de kom til Spanien, og at man sagtens kan have det fedt og lære sproget, vil jeg helt sikkert anbefale at begynde at lære det så hurtigt som muligt, for det gør alting nemmere og sjovere.

Hvad får I typisk at spise i din værtsfamilie?
Her i Spanien, for de fleste familier i hvert fald, er frokost (14-15-tiden mere eller mindre) ”the main meal”, og hvis det er muligt, sidder man sammen med familien efter skole eller i weekenden og spiser. Maden varierer, men en ting vi gør i min værtsfamilie, og som jeg ved fra nogle andre, at de også har oplevet, er, at der nogle gange fx kun er kød eller kun pomfritter, kun fisk eller kun nuggets etc. Hvor vi i Danmark nok ville spise kød, pomfritter og måske nogle grøntsager i et måltid. Min værtsmor er dog rigtig sød til at lave salat til mig ofte, så det er dejligt. Er vild med paella, som er fra Valencia-regionen. Det er en lækker risret med kylling, grøntsager og kanin, hvilket jeg dog ikke er så glad for. Paellaens ingredienser kan dog variere. Det er ret typisk at spise enten paella eller fidewa, hvilket er en nudel/fiskeret, hver søndag her i min region.

En klassisk paella i værtsfamilien.
En klassisk paella i værtsfamilien.

Hvilke kulturforskelle har du oplevet mellem Spanien og Danmark?
I starten var jeg ”bange” for at nævne det som en kulturforskel, men det tror jeg, at det er. Det er selvfølgelig slet ikke alle i Spanien, men folk gennemsnitligt, i hvert fald af de mennesker jeg har mødt, og også hvad jeg hører om, er ikke særligt miljøvenlige, eller rent ud sagt går de slet ikke op i klimaet. Det er et spektrum, så det varierer. Der er så mange, der smider alt affald på jorden uden videre. Det chokerede og chokerer mig stadig meget. Min skole har dog lavet flere initiativer til at sortere affald, og i projekter og andre fag snakker vi om miljøet. En kulturforskel er helt sikkert også tiden, vi spiser både frokost og aftensmad på. Man spiser aftensmad (måske med få undtagelser) mellem 20-22 i Spanien, hvilket for mig er super sent. Jeg vænnede mig overraskende nok hurtigt til det, og det har også positive ting i sig.

Hvad har du indtil videre lært af at være på udveksling?
Jeg føler, at jeg har lært meget om Danmark og mine egne værdier af at være på udveksling. Jeg er begyndt at tænke meget over, hvordan vi gør i Danmark/min familie/med venner i forhold til her. Hvad er ens, og hvad er forskelligt. Jeg har udviklet mig på det punkt, at jeg har et bredere verdenssyn og er nok bedre nu til bare at springe lidt mere ud i ting, og jeg ved, at det ikke behøver at være så uhyggeligt at snakke med nye mennesker. Mundbindet hjælper mig med at være mindre nervøs, når jeg snakker med nye mennesker.

Hvad er det fedeste ved at være på udveksling?
Det fedeste ved at være på udveksling er helt sikkert at lære et nyt sprog, at møde en masse gode mennesker og også at lære sig selv bedre at kende. Det er også rigtig fedt, at i området, hvor jeg er, er der meget sol, og ofte er der nogle timer på dagen, der er dejlige med sol. Desuden er her flot natur såsom bjerge, hvilket vi jo ikke har i flade, men smukke Danmark.

Håber at I har nydt at lære lidt mere om min udveksling.

Kunne du også tænke dig at komme på udveksling? Læs mere her.