Familien Mariegaard har haft udvekslingsstudenten Plume boende siden august. Det har indtil videre været en stor fornøjelse for hele familien, der ser hende som et nyt familiemedlem og et perfekt match.

”Vi har været smadder-heldige. Hun er faldet rigtig godt ind i vores familie. Hun er blevet vores fjerde barn,” fortæller værtsfaren Niels, og hans kone Kirsten stemmer i:

”Det har levet fuldt op til forventningerne og lidt til. Vi er det perfekte match.”

Plume er på udveksling i Danmark med AFS Interkultur fra august 2020 til slutningen af juni 2021. Hun er 18 år og kommer fra Normandiet i Frankrig. Under hele opholdet går hun i 2.g på Katedralskolen i Aalborg og bor hos familien Mariegaard i Gandrup, der ligger nordøst for Aalborg. Her bor familien på et nedlagt landbrug, hvor Plume har rig mulighed for at ride, hvilket er hendes store interesse.

Familien består af Niels og Kirsten og deres tre døtre: Ditte på 17, Sarah på 19 og Sofie på 21. De har også alle fået et fantastisk forhold til Plume.

”Som Plume selv siger, så har hun fået tre søstre. De kommer utroligt godt ud af det med hinanden,” fortæller Kirsten. ”Selv Sofie, som er flyttet hjemmefra, er blevet rigtig gode venner med Plume.”

Familien Mariegaard og Plume på en af deres mange gåture.
Familien Mariegaard og Plume på en af deres mange gåture.

”Vi er blevet beriget af at have hende her”

Det er dog ikke første gang, familien har været værtsfamilie. Sidste år var de ”weekend-værtsfamilie” for thailandske Minnie, der gik på Ranum Efterskole. En weekend-værtsfamilie har udvekslingsstudenten boende i de weekender og ferier, hvor den unge ikke er på efterskolen.

”Vi tænkte, at det kunne være et godt sted at starte. Man får det ligesom prøvet af. Vi var utrolig glad for hende og ked af, at hun skulle hjem før tid på grund af corona,” fortæller Niels.

Oplevelsen gav familien blod på tanden, og året efter gik de så efter at blive fuldtids-værtsfamilie.

”Og så var vi så heldige, at Plume dukkede op,” smiler Niels. ”Det har været en kæmpe oplevelse.”

”Vi er blevet beriget af at have hende her. Det er bare gået fantastisk godt. Og det gjorde det lynhurtigt, fra da hun kom,” fortæller Kirsten.

Plume deltager naturligt i familiens daglige gøremål: Hjælper til med madlavningen, ordner eget værelse, svinger støvsugeren, passer heste og ordner stald. På samme vis har hun været med resten af familien til familiesammenkomster – dengang det stadig var muligt.

Nye indsigter og oplevelser

Ved at være værtsfamilie har familien oplevet, hvordan en udvekslingsstudent kan give nye perspektiver på hinandens kulturer.

”Noget af det fede ved at have en udvekslingsstudent er den her udveksling af kulturer og information. Vi lærer noget om fransk kultur og måder at tænke på, som man ikke kan læse sig til, og vi bliver bevidste om måder, vi gør tingene på her i Danmark. Så tænker man ”Nå ja, hvorfor er det egentlig sådan”,” fortæller Niels.

Det har også været sjovt for familien at opleve dansk kultur gennem Plumes øjne.

”For eksempel i forbindelse med julen var det sjovt at introducere hende for nogle af de danske retter, såsom flæskesteg med svær og risalamande, som hun aldrig før havde smagt. Sådan noget har været fedt at opleve sammen med hende,” fortæller Niels og tilføjer: ”Vi kommer også ud og ser nogle ting, som vi måske ikke havde fået set, hvis ikke vi ville give Plume den oplevelse.”

Og læringen går begge veje, for også Plume bliver bevidst om kulturforskellene mellem Danmark og Frankrig.

”Hun er blevet opmærksom på nogle ting ved det franske, som hun ikke har været opmærksom på før. Nu ser hun det pludselig udefra. Den anden dag sagde hun, at hun ville flytte sin franske familie og venner med til Danmark, fordi her synes hun, der er en bedre mentalitet og uddannelsessystem,” fortæller Niels.

Op- og nedture ved corona-nedlukningen

Der er ingen tvivl om, at 2020/21 har været et specielt år for alle. Det gælder selvfølgelig også AFS’ udvekslingsstudenter og værtsfamilier, og det har familien også mærket til.

”Ligesom for alle andre unge mennesker i Danmark har det været hårdt for pigerne. Online undervisning er en udfordring som udvekslingsstudent, når man ikke forstår sproget så godt, fordi man ikke lige kan spørge en sidemakker om hjælp. Der er de dobbelt udfordrede,” siger Kirsten og tilføjer, at det også kan være svært på det sociale plan, når man som udvekslingsstudent ikke har nået at etablere en stor omgangskreds, inden det hele lukkede ned.

”Så har vi selvfølgelig også været lidt udfordret på, at det ikke er så nemt at komme ud at se noget. Men vi har været meget ude i naturen, både på gå- og rideture” fortæller Kirsten og tilføjer: ”Der er jo en masse ting, hun gerne vil se. Så vi får travlt, når det hele åbner op igen,” griner hun.

Nedlukningen har dog også givet noget positivt til værtsfamilie-oplevelsen.

”Det er gået super fint, at vi alle har været meget hjemme, og det har betydet, at vi har haft meget tid sammen med Plume. Men hun har også en god indstilling og siger, at det er en oplevelse i oplevelsen,” siger Niels og beskriver, at Plumes tilgang oftest er ”Why not? Lad os prøve det!”, når familien præsenterer noget for hende.

Åbenhed og nysgerrighed er vigtigt

Familiens egen indstilling lader da også til at have lettet situationen.

”Vi tager tingene meget hen ad vejen, vi er meget åbne, og vi taler om tingene, når der dukker noget op. Vi har sagt til hende, at det er lovligt at spørge igen og igen og igen, hvis det er det, hun har brug for.”

Det er også et råd, familien vil give videre til andre, der overvejer at blive værtsfamilie.

”Vær åben, tag det hen ad vejen, og prøv at lære det her menneske at kende. Lad være med at forvente et glansbillede,” siger Kirsten, og Niels er enig:

”Vær nysgerrig på, hvad det er, de kommer med, hvad de kan, og hvilke muligheder de har.”

Derudover vil de begge anbefale at have kontakt med udvekslingsstudenten inden ankomst. Familien kommunikerede med Plume over både mail, Snapchat, Instagram og videoudveksling.

”Vi lavede en mappe på Google Drev, hvor vi lagde lidt film ind, og hun gjorde det samme. Og så havde vi en Snapchat-gruppe, så vi kunne dele lidt fra dagligdagen med hinanden. Det var fedt, også for hende. Så var det ikke fuldstændigt fremmed for hende, da hun kom,” fortæller Niels.

Det er da også planen, at kommunikationen skal fortsætte, når Plume er tilbage i Frankrig.

”Hun kan godt være med online, imens vi spiser aftensmad, og hun spiser sammen med os i Frankrig. Det er jo lidt skægt,” smiler Niels.

Vil fortsat være en del af familien

Og heldigvis for familien kan de holde på Plume i nogle måneder endnu – for det bliver hårdt at tage afsked til sommer.

”Det bliver ikke et farvel, men et på gensyn. Hun vil blive ved med at være en del af familien her, det er jeg helt sikker på. Men det bliver ikke sjovt til sommer,” siger Niels og pointerer, at der kun er 1500 kilometer til Normandiet. ”Det er jo ikke længere, end at man bare kan hoppe i bilen og køre lidt sydpå,” smiler han.

Både Kirsten og Niels synes, at man bare skal hoppe ud i at blive værtsfamilie.

”Jeg synes jo bare, at folk skal prøve det. Med åbent sind. Man kan få rigtig meget ud af det,” afslutter Kirsten.

Vil du vide mere om, hvad det vil sige at være værtsfamilie? Læs mere her.