Jeg hedder Mathilde Boel-Kjær. Jeg er på udveksling i Canada, den franske del af Canada. Jeg bor i en by, som hedder Drummondville. Den ligger ca. 1 time fra Montréal og ca. 1,5 time væk fra Québec. Jeg ankom den 23. januar og har været her i lidt over 3 måneder. Min værtsfamilie består af en værtsmor, værtsfar og en værtsbror på snart 8 år.

Det har været min drøm siden 6. klasse at komme et år væk fra Danmark. Prøve det at stå på egne ben, prøve en ny kultur, møde nye mennesker og det at få en ny hverdag. Det virker bare så spændende for mig. Jeg har haft en rigtig lang rejse, med op og nedture, for at komme afsted på mit udvekslingsår. Her er jeg så, efter mine tre fly fra Danmark; så sidder jeg med en super skøn familie og en ny hverdag på en fransk skole.

Mathilde sammen med sin værtsmor.

En normal skoledag
Jeg er kommet i ‘Secondaire 4’, hvilket vil svare til 1.g i Danmark. Jeg tager skolebussen til og fra skole, så den tager jeg om morgenen mellem kl. 8:05-8:15. Skolen starter først 8:45, så jeg har noget tid på skolen, før timen starter. Et modul er på 1 time og 5 minutter, og derefter har man 10 minutters pause. Jeg har 3 moduler hver dag, og derefter har vi spisepause, hvor vi spiser i kantinen.

Jeg er på sportslinjen, så efter frokost har jeg 2 modulers volleyball. Nogle dage er vi i et sportskompleks, andre dage på skolen. Vi er lige startet med at spille beachvolley (fordi solen allerede skinner i april i år, men der har været nogle snedage, hvor vi ikke spiller beach). Der er 9 baner på skolen.

Skolebussen kører 16:05 om eftermiddagen – jeg har kun 2 stop før jeg skal af. Så er jeg cirka hjemme i huset igen klokken 16:30. Typisk går vi i gang med aftensmad, når jeg er kommet hjem, og om aftenen, efter min værtsbror er lagt i seng, ser vi serie eller film. Super hyggeligt!

Udveksling under corona
Nu har jeg ikke prøvet andet end udveksling med corona, men uanset hvor du er, har du maske på. Du skal have maske på i skolebussen, i skolen (bortset fra når du spiser eller drikker), du skal også dyrke sport med maske på, supermarkeder og andre offentlige steder. Det er super hårdt at spille beachvolley med maske på. Men udover det så er jeg i skole hver dag, hvilket jeg sætter ekstremt stor pris på! På den måde er det nemmere og hurtigere at få en omgangskreds. Man får masker af skolen.
Det er sjældent, du mødes med familie og venner pga. corona. Jeg har endnu ikke mødt de andre udvekslingsstudenter fra AFS, udover online førorientering.

Mathilde med sin værtsbror.

Canada vs. Danmark
Jeg vil beskrive Québec-området som en blanding mellem USA og Europa. I Québec er menneskene super søde og åbne, og de vil sagtens hjælpe dig og svare på dine spørgsmål. Min canadiske familie er super sød – de minder meget om min danske familie. De er gode til at lave noget som familie og lave aktiviteter i hverdagen og i weekenderne. Til sommer skal vi
på en 2 ugers bilferie i deres van, så de kan vise mig store dele af Québec-regionen. De er super glade for at vise deres kultur, hvad de laver af specielle ting og forskelle på canadisk fransk og fransk i Frankrig.

Med mig hjem til Danmark vil jeg helt klart tage det med bare at springe ud i tingene og svare ‘ja’ til hver en mulighed med mig.

Mine råd til dig, der overvejer udveksling
Jeg kan ikke andet end anbefale det. Hvornår får du muligheden for at tage på high school i et andet land, med ny kultur, nye mennesker og et nyt sprog? Nogle dage kan man savne hjemlandet, men på de dage skal du tænke på, hvad dine venner i Danmark går glip af, og hvad de aldrig nogensinde kommer til at forstå på samme måde, som du gør. Du er den, som
oplever det hele.

Mit allerbedste råd til jer er at vælge sport – på skolen eller uden for skole er lige meget. Det vil hjælpe dig til at få en større omgangskreds, og du vil hurtigt forstå træningssproget bedre end sproget i timerne. Husk, du kun kan tage oplevelsen én gang!

Mit motto, hvis du er nervøs over noget: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”Pippi