Panama har godt og vel fire millioner indbyggere. Den største religion er katolicisme, og det officielle sprog spansk.

Panamas kultur reflekterer dens mange forskellige udefrakommende påvirkninger; spansk, afrikansk, kinesisk, øst- og vestindisk og amerikansk. USA byggede og administrerede den 80 kilometer lange Panamakanal, som er landets mest kendte økonomiske erhvervelse, fra 1914 til 1999. Men i dag er USA borte fra landet, og befolkningen i Panama, som i mange årtier både har levet med fremmede magters tilstedeværelse i landet samt en kanal, der bringer en konstant strøm af udenlandske varer og handel med sig, er kosmopolitiske og vant til besøgende.

I stærk kontrast til Panamas urbanitet er halvdelen af landet stadig tropisk regnskov, og denne huser flere fuglearter, end der findes i USA og Canada tilsammen. Derudover bor der også adskillige indfødte panamanske stammer, som stadig lever i henhold til forhistoriske traditioner. Blandt andet går nogle af dem stadig på jagt med pusterør.

Panama er langt og smalt. Det grænser op til Costa Rica og Colombia og har kyster mod både Stillehavet og Det Caribiske Hav. Langs den caribiske kystlinje ligger flere små øgrupper, der kan tilbyde alt fra idyllisk strandparadis til traditionel indianerkultur. På San Blas-øgruppen lever f.eks. Kuna-indianerne på traditionel vis med minimal indblanding fra Panamas regering. Kunaerne har deres eget sprog, kultur, farvestrålende klædedragter og et økonomisk system, som er uafhængigt af resten af landets, hvor indtjeningen baseres på salg af kokosnødder og turisme.

393A2802 (1)

Folk og fællesskab

Du vil sandsynligvis skulle bo i en lille by eller i et landområde i Panama. Din værtsfamilie vil gerne vide, hvad du har af planer, så husk at fortælle dem om dem, inden du træffer beslutninger. Og ligesom de andre familiemedlemmer forventes du at være en del af den daglige husholdning.

Skolegang

Du skal formentlig gå i en offentlig skole, hvor du har mulighed for at vælge et fagområde. Skolen kører i to skift: formiddag og eftermiddag. Alle elever bærer skoleuniformer. Panama har en af de højeste procentsatser af læsefærdigheder i regionen. Den er på 97%.

393A2813

#booklininpanama #afs55 #afspanama

A photo posted by Book Adisorn (@bookadisorn) on

Sprog

Det officielle sprog i Panama er spansk. De tilbageværende indianske minoriteter taler dog forskellige indianske sprog, og engelsk er blevet et udbredt andetsprog på grund af USA’s årelange tilstedeværelse i landet. At du har et grundlæggende kendskab til engelsk vil formentlig være en fordel for dig.

Mad

Maden i Panama er varieret og lækker. Ris er en inkarneret del af kosten, og den spises to gange om dagen. Måltider indeholder også kød, bønner, platanos (en slags stivelsesholdig banan) og grøntsager såsom tomater, gulerødder og kål. Glem ikke at smage chichas, som er søde, kolde frugtdrikke.

felix-tchverkin-9Mnor6rq2UI-unsplash

Her kan du se dine muligheder for at komme til Panama