Serbien er sandsynligvis blevet erobret, ødelagt og genopbygget flere gange end noget andet land i Europa.

Serbien var grænsen mellem det Byzantinske Rige og Romerriget, det Osmanniske Rige og det kristne vest, Warsawapagten og NATO. Alt dette er reflekteret i Serbiens diverse kulturarv, der inkluderer alt fra ruinerne af romerske byer, klostre fra middelalderen og smukke moskeer til østrig-ungarske fæstninger og barokke kirker. Fra de flade sletter i nord til de frodige bakker og skovdale, der strejfer de barske bjerge i syden, tilbyder Serbiens landskab en smuk og afstressende modsætning til de travle moderne byer Beograd, Novi Sad og Nis.

Serbiens største skat er helt bestemt dets folk. De er udadvendte og snakkende, venlige og gæstfrie, afslappede og rolige. Det mest brugte udtryk i Serbien, og det, som udlændinge lærer først, er nema problema – intet problem!

Folk og fællesskab

AFS-studerende bor over hele Serbien i alt fra små byer i det flade nord til den mere bjergrige sydlige region eller i hovedstaden Beograd. Serbiske familier nyder at samles til søndagsfrokost og at drøfte ugens begivenheder. De nyder også at slappe af foran fjernsynet efter en travl arbejdsdag.

💙✌🏼️!! #thailandgirl#picnic#afsserbia#adalake#belgrade

Et opslag delt af Martina Cannas (@martinacannas) den

Skolegang

Du vil sandsynligvis skulle gå i en universitetsforberedende skole i Serbien. Skoleåret løber fra september til juni, og ugen går fra mandag til fredag. Dagene kan forløbe på to måder: fra klokken 08:00 til 14:00 og fra 14:00 til 20:00. Din skole kan veksle mellem begge muligheder. Alle skoler tilbyder generelle emner, såsom matematik, serbisk sprog, engelsk og et andet fremmedsprog (gerne tysk eller fransk), biologi, geografi, historie, fysik og kemi. Nogle lægger mere vægt på videnskab, hvor andre fokuserer på samfundsfag. Fag foregår som forelæsninger med mulighed for individuelle projekter eller gruppeprojekter.

Sprog

Det officielle sprog er serbisk. Det er det eneste europæiske sprog, der aktivt bruger to alfabeter: kyrillisk og latin. At du har et basiskendskab til engelsk vil formentlig være gavnligt for dig. AFS vil sørge for materialer, links og sprogundervisning i de første tre måneder af dit ophold. Du kan dog også forvente intensive sprogkurser på dine orienteringslejre.

Mad

Serbisk mad er en blanding af tyrkiske, græske, og ungarske ingredienser og smagsvarianter. Kød (kylling, lam eller svinekød), grøntsager, kartofler og ris udgør en stor del af den daglige menu i Serbien. Brød bliver normalt spist til andre retter, ligesom sarma, som er fyldte kålruller, ćevapi og pljeskavica, som er  traditionelle retter med hakket kød. Snyd ikke dig selv for alle de lækre kager, lokale oste og desserter.

Her kan du se dine muligheder for at komme til Serbien