Serbien er sandsynligvis blevet erobret, ødelagt og genopbygget flere gange end noget andet land i Europa.

Serbien var grænsen mellem det Byzantinske Rige og Romerriget, det Osmanniske Rige og det kristne vest, Warsawapagten og NATO. Alt dette er reflekteret i Serbiens diverse kulturarv, der inkluderer alt fra ruinerne af romerske byer, klostre fra middelalderen, smukke moskeer, til østrig-ungarske fæstninger og barokke kirker. Fra de flade sletter i nord, til de frodige bakker og skovdale, der strejfer de barske bjerge i syden, tilbyder Serbiens landskab en smuk og afstressende modsætning til de travle moderne byer Beograd, Novi Sad og Nis.

Serbiens største skat er helt bestemt dets folk. Listen over kendte serbere rummer personligheder lige fra opfindere og videnskabsfolk som Nikola Tesla, Mihailo Pupin and Mlutin Milankovic, klassiske komponister og store samlere af musikarv som Stevan Nokranjac og forfatter og nobelprisvinder Ivo Andric. Men også Serbiens landshold i basketball, vandpolo og tennis er alle verdensberømte.

Udadvendte og snakkende, venlige og gæstfrie, serberne er ret afslappede og rolige, og det allermest brugte udtryk i Serbien, og det, som udlændinge lærer først er nema problema – intet problem!

Folk og fællesskab

AFS-studerende bor over hele Serbien i alt fra små byer i det flade nord til den mere bjergrige sydlige region eller i hovedstaden Beograd. Serbiske familier nyder at samles til søndagsfrokost og at drøfte ugens begivenheder. De nyder også at slappe af foran fjernsynet efter en travl arbejdsdag.

💙✌🏼️!! #thailandgirl#picnic#afsserbia#adalake#belgrade

Et opslag delt af Martina Cannas (@martinacannas) den

Skolegang

Du vil sandsynligvis skulle gå i en universitetsforberedende skole i Serbien. Skoleåret løber fra september til juni, og ugen går fra mandag til fredag. Dagene kan foreløbe på to måder: fra klokken 08:00 til 14:00 og fra 14:00 til 20:00. Din skole kan veksle mellem begge muligheder. Alle skoler tilbyder generelle emner, såsom matematik, serbisk sprog, engelsk og et andet fremmedsprog (gerne tysk eller fransk), biologi, geografi, historie, fysik og kemi. Nogle lægger mere vægt på videnskab, hvor andre fokuserer på samfundsfag. Fag foregår som forelæsninger med muligheder for individuelle eller gruppeprojekter.

Sprog

Det officielle sprog er serbisk, som er det eneste europæiske sprog, der aktivt bruger to alfabeter: kyrillisk og latin. At  du har et basiskendskab til engelsk være formentlig være gavnligt for dig. AFS vil sørge for materialer, links og sprogundervisning i de første tre måneder af dit ophold. Du kan dog også forvente intensive sprogkurser på dine orienteringslejre.

Mad

Serbisk mad er en blanding af tyrkiske, græske, og ungarske ingredienser og smagsvarianter. Kød (kylling, lam eller svinekød), grøntsager, kartofler og ris udgør en stor del af den daglige menu i Serbien. Brød bliver normalt spist til andre retter, ligesom  sarma, som er fyldte kålruller, ćevapi og pljeskavica, som er traditionelle retter med hakket kød. Snyd ikke dig selv for alle de lækre kager, lokale oste og desserter.

Her kan du se dine muligheder for at komme til Serbien