Den svenske natur er spektakulær og meget uberørt. Vidste du, at Sverige er et af de største og mindst befolkede lande i Europa? Eller at Lapland er den sidste rigtige ødemark tilbage i Europa? Eller at der er titusinder af øer ud for Sveriges lange kystlinje? Med Sveriges store antal nationalparker, nationale og regionale vandreruter og vandrehjem kan du nå selv de mest afsidesliggende dele af landet.

Sverige er Europas tredjestørste land på overfladen, men befolkningen på ca. 10,4 millioner er relativt lille. Det svenske landskab er meget varieret afhængigt af, hvilken del af Sverige du besøger. I de nordlige dele er der meget store skove, søer og marker. Her er der steder, hvor solen aldrig går ned om sommeren, men også steder, der om vinteren kan have op til -40 grader. Den midterste del af Sverige er den mest folkerige – hovedsageligt omkring hovedstaden Stockholm, der har 2,1 millioner indbyggere. Sydsverige er relativt fladt, og du kan se kilometerlange enge og grøn dyrkning.

Sverige rangeres ofte som et af verdens bedste lande. Det er et land med en god økonomi og store virksomheder – såsom IKEA, Volvo og H&M – der har sat Sverige på verdenskortet som et iværksætterfællesskab. Sverige har også store kunstnere som ABBA, Roxette og Ace of Base og velkendte atleter som Björn Borg, Anja Pärsson og Zlatan Ibrahimovic.

Folk og fællesskab

De fleste svenskere bor i små landsbyer, og selvom byerne er folkerige og moderne, bevarer de deres gamle charme med lommer af middelalderlige gader og arkitektur. Du kan komme til at bo i hele Sverige, men de fleste værtsfamilier bor på landet eller i små byer. Svenskerne giver personlig frihed og ansvarlighed, og dit ansvar i hjemmet og på skolen afspejler disse værdier. Husholdningsopgaver er normalt ligeligt fordelt mellem familiemedlemmer.

Skolegang

Skolen i Sverige begynder i midten af ​​august og fortsætter indtil midten af ​​juni. Man går i skole fra kl. 8 til 15 eller kl. 16, skønt skemaet kan variere. Din skoleplan bestemmes af dine interesser og de klasser, du allerede har taget. Uanset hvad du fokuserer på, kan du forvente at tage svensk, engelsk og matematik.

I Sverige gælder obligatorisk skolegang for alle personer, der er bosiddende i Sverige.

Sprog

Svensk er det primære sprog i Sverige – det er et af Finlands to officielle sprog og et af de officielle sprog i EU. Svenskerne er også gode til engelsk, da det har været et krav i skolen siden 1849. Svensk styrkes også af det nordiske sprogsamfund, da skandinavere bruger et skandinavisk sprog, når de taler med hinanden. I alt tales dansk, norsk og svensk af ca. 20 millioner mennesker.

Mad

Den svenske madkultur i dag består af et rigtig smørrebrødsbord med forskellig topping samt regionale og lokale specialiteter såsom spettekaka, falukorv  (pølse), saffranspannkaka och renskav (sauteret rensdyr). De klassiske nationale retter som köttbullar, filmjölk (fermenteret mælk) og knækbrød har nu fået et internationalt præg fra f.eks. tyrkiske, franske, italienske og mexicanske retter, og udvalget i supermarkederne har aldrig været større.

Foto: Jessica Guzik
Foto: Jessica Guzik

Her kan du se dine muligheder for at komme til Sverige