Tjekkerne siges at være det mest urbane og liberale folk i Centraleuropa, hvilket i de senere år har bidraget til at ophøje Prag, hovedstaden i Tjekkiet, til et mekka for moderne kunstnere indenfor alle brancher. Både de berømte og de ukendte valfarter fra hele verden for at vise deres værker i en by fyldt med århundreder af fornem arkitektur – fra gotik og barok til art noveau og kubisme.

Overalt i republikken, lige fra det urbane Prag til de rustikke bakker, der gemmer på slotte, huler og middelalderlandsbyer, er tjekkerne bemærkelsesværdigt nede på jorden, egalitære og gæstfrie overfor besøgende.

Miriam Sainato_CZ_NH18 (1)

Mennesker i Tjekkiet

Det tjekkiske folk værdsætter direkte kommunikation, venlighed og beskedenhed. En af de ting, du måske vil lægge mærke til, er, at folk siger “goddag” og “farvel” til fremmede i forskellige situationer, såsom i små butikker, elevatorer eller toge. Et godt lille tip er, at du altid skal tage dine sko af, når du træder ind i et tjekkisk hjem.

Folk og fællesskab

Du vil med stor sandsynlighed komme til at bo i et landområde nær Bohemia og Moravia. Tjekkiske familier har sjældent mere end to børn og vil tage varmt imod dig. Familierne er som regel tæt sammentømret, og det er almindeligt for flere generationer at leve sammen. I de små byer bor familier ofte i lejligheder, men nyder at besøge deres landhytter i løbet af weekenden.

Lucas Brun_CZ_NH18 (1) (1)
Nana Kubota_CZ_NH18 (9)

Skolegang

Du skal formentlig gå i en offentlig skole, der forbereder eleverne til universitetet. Du kan forvente at tilbringe din skoledag med en gruppe elever, som har alle fag sammen. Du behøver ikke at bære uniform, men det er typisk for eleverne at skifte fra sko til hjemmesko, når de møder i skole.

Sprog

Det primære sprog, der tales i Tjekkiet, er tjekkisk. Mange er dog ganske dygtige til engelsk, og nogle taler også slovakisk, polsk, tysk eller russisk. At du har et grundlæggende kendskab til engelsk vil være et aktiv i starten og vil hjælpe dig med at lære det lokale sprog. AFS vil sørge for sprogkurser i de første par måneder eller give dig materialer, så du kan lære lære sproget på egen hånd, før du tager på udveksling.

Andina Raynadina_CZ_NH18 (13) (1)

Mad

Det tjekkiske køkken er en blanding af tysk, ungarsk og polsk indflydelse. Dumplings, kød, kartofler og ris er meget populære. De fleste retter er toppet med en tyk sauce og grøntsager eller sauerkraut. Kommenfrø, bacon og masser af salt er almindelige krydderier. Selvom kød er en stor del af den tjekkiske kost, er vegetarisme også temmelig bredt accepteret.

Her kan du se dine muligheder for at komme til Tjekkiet