Det bedste ved at være værtsfamilie er at kunne være en del af de unges liv, og at de bliver en del af vores, fortæller Ditte og Oliver Madsen fra Frederikshavn. De har haft oplevelsen som weekend-værtsfamilie for to unge thailændere, Pom og Prim, der har været elever på Ranum Efterskole College i skoleåret 2017/18.

 

Ditte Madsen har selv boet hos familier i udlandet af flere omgange, og derfor faldt det hende helt naturligt at melde familien som værtsfamilie, da hun hørte om muligheden via AFS Interkulturs lokalafdeling i Aalborg. Ditte på 25 og Oliver på 24 er en ung og travl familie, men det oplever de ikke som nogen forhindring i forhold til oplevelsen som weekend-værtsfamilie. De har haft besøg af de to unge i ca. 10 weekender og i ferierne, hvor efterskolen er lukket. Og netop dét, at de ikke skulle stå til rådighed hele tiden som en traditionel værtsfamilie, gjorde, at de tog beslutningen om at melde sig.

Prim og Pom laver thailandsk mad til familien den første weekend

Indsigt i thailandsk kultur
Vi har i løbet af året fået indsigt i, hvordan den thailandske kultur er forskellig fra vores. Vi har lært meget om deres hverdag i Thailand, og hvordan det er at være teenager i et land, der er så anderledes end Danmark. Det har været utrolig spændende at høre dem fortælle om deres liv i Thailand, og vi har også lært en masse om vores kultur, fordi de sætter spørgsmålstegn ved, hvordan vi gør tingene.

Det har  fået os til at se på dansk kultur og danske traditioner med nye øjne. Vi har talt om at tage ud og besøge Prim og Pom i Thailand, og de har tilbudt, at vi kan bo hos dem og møde deres familier. Det glæder vi os til, og det bliver en usædvanlig oplevelse at komme så tæt på den thailandske kultur.

Vi valgte fra starten, at selv om de kun er vores ”weekendbørn”, skulle de være en del af vores familie, og de har derfor deltaget i samtlige familiefester og fødselsdage. Vi har også været på et par ture til København og Gøteborg, så de også har fået set andet end efterskolen og nærområdet. Enkelte gange har vi også deltaget  i aktiviteter sammen med andre unge og familier på Ranum Efterskole.

Efterskolelivet kræver ro i weekenden
De to unge går på efterskole – og ligesom andre teenager, der går på efterskole, er de trætte i weekenderne, når de er hjemme for at slappe lidt af fra efterskolemiljøet. Og det er nok dét vi vil betegne som det hårdeste ved at være weekend-værtsfamilie: De er her, og vi er i samme rum, men de har ikke behov for at være sociale, for det er de så rigeligt til hverdag. I starten troede vi, at det var os, de ikke kunne rumme, men over tid har vi erkendt, at det ikke har noget med os at gøre. Det er hårdt at være teenager i et fremmed land, i en fremmed familie og lytte til et fremmed sprog, som man ikke forstår så meget af. Vi har derfor accepteret det som en del af oplevelsen. I nogle weekender valgte de i stedet at tage hjem og besøge nogle andre weekendfamilier og i påsken havde de en ven med her, så det var også en oplevelse af møde ham.

Prim slapper af med familiens kat, Signe
Pom blæser sæbebobler under et besøg på Sindal Marked

Tag imod muligheden
Vi vil varmt opfordre andre til at tage imod muligheden for at blive weekendværtsfamilie. Vi er jo ikke en traditionel familie med teenagere, men alligevel har vi alle fået en masse ud af det. Det er ikke sværere, end man selv gør det til. Man behøver ikke at have topkarakterer i engelsk. I finder en måde at kommunikere på alligevel. Man skal ikke have dårlig samvittighed over ikke at have masser af tid til aktiviteter i alle weekender. Tag dem med til aktiviteter i familien, lad dem være jeres bonusbørn og nyd alle de oplevelser og det fællesskab, I får mulighed for at få sammen. Vi har haft et fantastisk år dem vores to – og vi kan sagtens forestille os at tage en ny omgang på et senere tidspunkt.

Så vi siger: tøv ikke tag imod muligheden og lad jer overraske over, hvor meget det vil give til jeres familie.

Er du nysgerrig på at blive værtsfamilie?
Læs mere her