Familien Hallander er værtsfamilie for Emma fra Italien. De har oplevet en masse sammen; besøgt turistattraktioner, stået på skøjter, været i sommerhus, malet keramik og indgået fjollede væddemål, der bl.a. resulterede i vinterbadning. Men det bedste ved at være værtsfamilie er det sammenhold i hele familien, der pludselig bliver tydeligt, fortæller værtsmor Lotte Hallander.

Hvilke overvejelser havde I, inden I sagde ja til at blive værtsfamilie?

Sune var jo selv afsted med AFS som ung, så han har altid gerne ville “give igen”. Jeg skulle selv have været på udveksling (ikke med AFS), men det gik desværre i vasken i sidste øjeblik. Så vi har altid gerne ville være værtsfamilie. Vores overvejelser gik primært på, om vi havde den nødvendige plads og også tidsmæssigt det nødvendige overskud. Og så selvfølgelig om vores børn var med på at lade en ny person bo i familien.

Hvilke oplevelser har det givet jer at være værtsfamilie ind til nu?

Emma har set “Papirhuset” og ville gerne se Frederiksborg slot, hvor nogle af scenerne er optaget. Der havde vi andre aldrig været, så det var sjovt. Vi har været ude at skøjte sammen, da vi elsker at skøjte, og Emma er super god på rulleskøjter (og skøjter). Vi har malet keramik og været i sommerhus. Vi har lavet fjollede væddemål, som fx endte med vinterbadning og at spise chili.

Hvad er det bedste ved at være værtsfamilie?

Det bedste ved at være værtsfamilie er det sammenhold i familien, der pludselig bliver tydeligt. Man gør sig umage! Alle vil gerne vise alt det bedste ved at være en del af familien, så man får pludselig øjnene op for, hvor heldig man er at være en del af familien. Emma har en fantastisk personlighed og et godt selvværd, og det er guld at få ind i familien. Især når vi har Smilla på 12, der pludselig har fået en “søster” at se op til. Emma er god til at fortælle, at hun godt kan lide os, og vi bruger meget tid på vigtige emner. Dvs vores børn ser også, at vi forældre faktisk ikke er så tossede endda. Jeg er overrasket over, hvor meget det giver, og hvor lidt det kræver!

Hvilke gode råd vil I give til nogle, der overvejer at blive værtsfamilie?

Mit bedste råd må være: prøv det! Skriv en ærlig ansøgning så det bliver et godt match. Lad være med at spekulere for meget over, hvad I har at tilbyde, for bare det at give en ung muligheden for at bo i DK er jo en gevinst i sig selv. Det er ikke som at have en gæst i et år. Det er som at udvide familien med en. Man får et helt særligt bånd, så det er altså gevinst hele vejen. Det er jo nogle selvstændige unge, der vælger det her. Det værste er egentlig, at de skal hjem igen.