15-årige Amalie Jakobsen fra Silkeborg er interesseret i sprog og møder mellem mennesker fra forskellige kulturer. Hun har selv været værtssøster til en ung pige fra Canada, og det gjorde hende klogere på både den canadiske kultur og den danske kultur, fordi hun kom til at se sin egen kultur i et nyt lys, fortæller hun.

Amalie går til daglig i 9. klasse, og da hun skulle i erhvervspraktik, kontaktede hun AFS’ lokalforening i Silkeborg. Du kan læse om Amalies oplevelse som praktikant hos AFS Silkeborg herunder.

Hvad har du lavet i din praktik?
I løbet af ugen har jeg haft en hel masse ting at lave! Jeg har hjulpet med at læse ansøgninger fra kommende udvekslingsstudenter igennem – og skrevet et slags referat af det. Jeg har været med ude og interviewe en (her i Silkeborg), der gerne vil afsted om et par år og hørt lidt om sendeteamets rolle i Silkeborg lokalforening. Jeg har derudover også talt med nogle udvekslingsstudenter på Skanderborg gymnasium og talt med nogle danskere i udlandet. På en skole i Silkeborg besøgte jeg en 18+ frivillig fra Brasillien, og jeg var også med til en dansktime med hende og en fra Tyskland. Jeg har også talt med nogle frivillige og værtsfamilier, om hvorfor de engagerer sig så meget inden for AFS. Det har været en virkelig god oplevelse, og det har været super spændende at se, hvordan en lokalforening i AFS bliver drevet.

Hvorfor vil du gerne i erhvervspraktik hos AFS?
Jamen, jeg har jo selv overvejet at tage på udveksling med AFS, og jeg synes virkelig godt om AFS som forening. Jeg synes, det er så fedt, at foreningen er drevet primært af frivillige. En af de ting, jeg rigtig godt kan lide, er, at værtsfamilier har en udvekslingsstudent boende ud af egen vilje og interesse, og ikke fordi man der er en økonomisk vinding i det. Jeg ville gerne i praktik et sted, jeg synes er interessant, og derfor tænkte jeg; hvorfor ikke skrive at spørge AFS’ lokalforening i Silkeborg? Og det lykkedes. Jeg fik lov at hjælpe med alle mulige ting i Silkeborgs lokalforening, og det har virkelig været sjovt!

Hvorfor interesserer du dig for udveksling og kulturmøder?
Der er bare noget, der er så spændende ved andre kulturer – og der er så mange af dem. Der er noget virkelig fascinerende ved, at udveksling samler så mange nationaliteter og kulturer på et sted. Jeg kan ikke sige, hvad der præcist er så interessant, men det giver bare så meget forståelse for andre kulturer og bevidsthed om ens egen kultur. Der er så mange aspekter, som bare giver en anden måde at se verden på.

Hvordan har din egen oplevelse som værtssøster været?
At være værtssøster er noget af det mest spændende, jeg har oplevet. Jeg har fået en canadisk søster, og jeg snakker stadig med hende i dag. Selvom det var noget af en omvæltning lige pludselig at have en nærmest fremmed boende, blev det rigtig hurtigt en del af hverdagen, og hun føltes som familie. Hun viste og introducerede os til en masse canadisk kultur, og selvfølgelig viste vi hende den danske. Man blev bevidst om sin egen kultur på en helt anden måde. Faktisk skal vi have en fra Uruguay boende, og hun kommer i næste uge. Det er simpelthen så spændende at være værtsfamilie. Jeg tror, der er mange, der kunne have gavn af det.

Har du lyst til at arbejde frivilligt med unge og interkulturel forståelse? Så kan du læse mere om, hvordan du bliver frivillig hos AFS her.