‘Bienvenidos de Bucaramanga’ – Velkommen til Bucaramanga stod der på det banner, min nye Colombianske familie stod med, da jeg trådte ud af lufthavnen for at møde dem første gang, for snart 7 måneder siden. Det var med bankende hjerte og nervøse skridt, men det var den rigtige beslutning. Colombia er fantastisk – det er blevet mit andet hjem, og jeg elsker at være her!

 

Mit navn er Anna, jeg er 17 år gammel og bor i Bucaramanga Colombia. I slutningen af august 2018 tog jeg til Colombia for at starte mit udvekslingsår. Det var helt forfærdeligt, så nervøs jeg var! Jeg har nu været i Colombia i næsten 7 måneder, og det er en af de største og bedste oplevelser i mit liv. Jeg havde allerede været i Colombia én gang, inden jeg tog på udveksling. Faktisk er jeg 3. generations AFS’er, min mormor var i USA i 1959/60, og for ca. 30 år siden var min far også på udveksling i Colombia. Det var derfor min familie og jeg tog til Colombia for at besøge min fars gamle værtsfamilie for omkring to år siden. Rent faktisk endte jeg med at bo i samme by som min far.
På den måde kan man jo sige, jeg havde en fordel, da jeg allerede havde været i landet. Dog kendte jeg ikke min værtsfamilie på forhånd, og jeg talte heller ikke spansk.

Anna kunne ikke tale spansk, inden hun rejste, men nu taler hun spansk hele tiden

Min værtsfamilie snakker ikke engelsk, og det gav en hel del udfordringer i starten, sproget var en stor barriere for at lære folk at kende. Men sproget kom hurtigt, efter ca. tre måneder kunne jeg næsten forstå det hele, og efter 4 snakkede jeg nogenlunde spansk.

Alting var anderledes! Sprog, tøj, menneskene, vejene, bilerne, maden og larmen. Der var intet, som mindede om det jeg var vant til hjemmefra. Især skolen var en stor omvæltning. Den er meget anderledes, end hvad jeg var vant til, og igen var der problemet med sproget. Skoledagene er lange, og når man ikke forstår et ord af, hvad der bliver sagt, kan det føles som en evighed. Dog fik jeg hurtigt en masse venner, som er søde til at hjælpe! Jeg skal også gå med skoleuniform – og den er helt forfærdelig, og slet ikke min stil!

Anna har været på ferie i Orlando, USA, med sin værtsfamilie

Noget af det bedste, jeg ved, er at rejse. Jeg har altid rejst meget både med venner og min familie – så det har jeg selvfølgelig også gjort her 😉 Jeg var på ferie i Orlando, USA, med min familie. Selvom det ikke er Colombia, var det en super tur, og jeg kom virkelig tættere på min familie. Det var også her, at jeg tog et ordentlig ryk i forhold til at lære spansk. Pludselig befandt jeg mig i en situation, hvor jeg fungerede som tolk for min familie, da de slet ikke taler engelsk.
Min værtsfamilie er virkelig søde. Familien består af min ‘Mami’, ‘Papi’ og min værtssøster Maria Jose, og vi bor også sammen med bedstefaderen. Jeg kommer utrolig godt ud af det med min værtssøster. Vi deler værelse og er dermed automatisk meget sammen. Vi har fået et rigtigt søskende ”had- kærligheds” forhold. Vi kan skændes så det brager, men laver også utrolig mange sjove ting sammen.

AFS har også ture man kan tage på, hvis man har lyst. Jeg tog med AFS på en helt vild tur til Amazonas! Det var en kæmpe oplevelse, som jeg aldrig vil glemme. 5 dage i junglen med en hel masse fantastiske mennesker og en utrolig smuk natur. Vi vandrede i junglen, så en masse mærkelige dyr, mødte de indfødte Guajira-indianere og lærte om deres kultur, badede i floden og ikke mindst fik jeg opfyldt en af mine store drømme: at besøge Amazonas!!

Anna har fået opfyldt en af sine største drømme: at opleve Amazonas jungle

Det er bare én blandt flere mange fantastiske ture, jeg har været på i Colombia. Nogle af mine bedste venner, jeg har fået her, er blandt andre AFS-studerende. Jeg har været på flere AFS-camps i Colombia og har taget rundt i Colombia for at besøge mine nye venner. Det er helt fantastisk, for når jeg kommer hjem igen, har jeg nu venner over hele verden, som jeg kan besøge, og som forhåbentlig også kommer og besøger mig!

Tiden er gået helt overraskende hurtigt, selvfølgelig har der været både oppe og nedture. Det er også hårdt at være væk så længe, og jeg savner selvfølgelig mine venner og familien derhjemme men jeg er nået til et punkt i mit ophold, hvor jeg ikke har lyst til at tage hjem. Jeg har kun tre måneder tilbage, og har stadig en hel masse ting på min ”to do list”, som jeg skal nå, inden jeg rejser hjem igen.

Anna sammen med nogle af sine AFS-venner

Jeg vil uden tvivl anbefale alle, der har mod på det, at tage på udvekslingsophold, men selvfølgelig er det ikke altid en dans på roser. Det er lige så meget dit eget ansvar, at det bliver et godt ophold. Man skal være utrolig åben og ikke være bange for at prøve noget nyt. Det kæmpe kulturchok, som de fleste får, og som jeg i hvert fald fik, skal man lige lære at håndtere, for alt er anderledes, og man kan til tider føle sig lidt alene og på udebane!

Et godt råd er: sig altid JA! Du får så meget mere ud af det med en åben mentalitet.

Ellers er der ikke så meget andet at gøre, end at nyde det, så meget man kan. Før du ved af det, skal du sige farvel til din nye familie, og så står du igen i København lufthavn – men denne gang med så meget mere i bagagen i forhold til nye venskaber, sprog og kulturelle oplevelser… Jeg har travlt nu, for jeg vil i hvert fald nyde den tid, jeg har tilbage i fantastiske Colombia!!

Vil du også til Colombia? Læs om landet og dine muligheder her